Çalışma yerlerinde yeni normal kuralları çerçevesinde değişen iş yapış şekilleri ve etkileşim yöntemlerinin kontrolü ve raporlanması, iş yerlerinin güvenliği açısından İnsan Kaynakları ve İdare Yönetimin en önemli görevleri arasında yer alıyor. Bu noktada ofis, yemekhane ve servis araçlarındaki yoğunluğu kontrol eden ve temassız ödeme çözümüyle hijyenin korunmasını sağlayan teknolojiler şirket yönetimlerinin imdadına yetişiyor.
Tatil döneminin sona ermesiyle şirketler için iş yerlerine dönüş tüm hızıyla sürüyor. Devam eden pandemide riski en aza indirmek ve iş süreçlerini sağlıklı biçimde sürdürmek isteyen firmalar; çalışma yerlerinde insan akışı ve etkileşimini yeni normal kurallarına uygun hale getirmek için gerekli olan düzenlemeleri sağlıyor. Kapalı alanlarda bulunabilecek kişi sayısına göre toplantı odaları ve ofislerde sandalye sayısı azaltılırken, ofise geliş – gidiş saatleri trafiğin yoğunluk durumuna göre yeniden ayarlanıyor.
Öte yandan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından pandemi dönemi gözetilerek hazırlanan İş Sağlığı ve Güvenliği yönetmeliği, iş yerlerinde olası bir salgını önlemek üzere şirketlere yeni yükümlülükler veriyor. Çalışanlar için ateş ve maske kontrolü, temassız geçiş sistemlerinin kullanılması, şirket içinde veya servislerde sosyal mesafe kurallarını gözeten yoğunluk ölçümü gibi önlemler yeni normalde salgını önlemek için iş yerlerinde mecburi birer koruma yöntemi haline geliyor.
Salgının başlangıcında teknolojik çözümler insan sağlığının korunmasında kritik bir rol üstlendi. Yeni normal süreçte de elektronik güvenlik sistemleri, hijyenin sağlanması ve insan yoğunluğunun kontrolünde yine baş rolde.
Yeni normalde vardiya planlaması yapan ve çalışan sayısının takibini gerçekleştiren akıllı teknoloji: Passlogic
Personel Devam Kontrol ve Ziyaretçi Takip Sistemleri, geçiş kontrol sisteminden elde edilen ham verilere anlam katarak raporlama yapabilen teknolojiler olarak biliniyor. Bu raporlar her departmanın ihtiyacına özgü olarak biçimlendirilebiliyor. Türkiye’de ise Passlogic bu alanda önemli bir boşluğu dolduruyor.
Örneğin yeni normalde uzaktan çalışması uygun olan ve şirkete gelmesi gereken çalışan sayısının takibi, işlerin sekteye uğramadan devam etmesi noktasında önemli bir konu olarak öne çıkıyor. Şirketler genellikle kişi sayısı ve vardiya saati planını manuel olarak takip etmeye çalışsa da süreç içinde hızlı değişkenlik gösterebilen bu konuların kontrolü zorlaşıyor. Passlogic, personelin evden çalışması gerektiği günlerde giriş kartını pasif hale getirerek iş sahasına girişini engelliyor ve plansız insan yoğunluğu yaşanmasının önüne geçiyor.
Servis ve yemekhanelerde insan yoğunluğu kontrol altında
İşletmelerin şirket bünyesinde sosyal mesafe ve kişi sayısına en üst düzeyde dikkat etmesi gerektiği yeni normalde Passlogic, çalışanın servis araçlarına ve yemekhaneye giriş yetkilerini kontrol ediyor ve insan yoğunluğunun yaşanabileceği alanlarda kişi sayısının sınırlandırılmasını sağlıyor. Örneğin “A servisinde 5 kişi, B servisinde 7 kişi olmalı” şeklinde plan yapılabiliyor ve kişi sayısı aşıldığında ilgili departman elektronik posta ile uyarılıyor.
Bir diğer örnekte iş yerlerinde öğle yemeği için gün, departman ve maksimum kişi sayısına göre planlama gerçekleştirilebiliyor.
Passlogic beraberinde gelen Passlogic Kantin Otomasyon Uygulaması, geçiş kontrol için kullanılan çalışan kartını temassız alışveriş için bir ödeme yöntemine dönüştürüyor. Kantin ya da yemekhane işletmesine sahip iş yerlerinde bu uygulama sayesinde personel kartlarına bakiye yüklenebiliyor. Temassız ödeme ile fiziksel etkileşim sıfıra indiriliyor ve bulaşıcı hastalıkların yayılma riski azalıyor.
İşletmelerin ihtiyacına göre şekil alabilen bir çözüm
Passlogic gibi yeni nesil takip sistemleri sadece çalışanlar ve ziyaretçilerin giriş çıkış takibini kontrol etmeyi kolaylaştırmıyor. Her şirket, faaliyet gösterdiği endüstriye özgü sorunlar için çözüm ararken, bu çözümlerin yazılımsal ve donanımsal altyapısıyla uyumlu olmasını verimlilik açısından önemsiyor.
Passlogic çözümü elektronik güvenlik sistemleri, ERP sistemleri, otopark ve asansör entegrasyonunun yanı sıra ihtiyaca özel tasarlanabilen modüler yapısıyla farklı üreticilerin çözümlerine de entegre olabiliyor. Passlogic, bu çözümlerin birbiriyle iletişim halinde olmasını sağlıyor. Böylece işletmeler çalışan ve ziyaretçi takibini kolaylaştırırken bina güvenliğini uçtan uca tek bir noktadan kontrol altına almış oluyor.
Mobil cihazlarla uyumlu olması ve kullanıcı dostu ara yüzü sayesinde farklı ihtiyaçların kontrolü rahatlıkla gerçekleştirilebiliyor.