IP güvenlik kameraları sağladıkları pek çok avantaj sayesinde güvenlik sektöründe yoğunlukla kullanılmaya başlandı. Yüksek kaliteli görüntü kaydı, kolay kurulum, ihtiyaçlara göre farklı özellikler IP kameraların geleneksel sistemlere göre daha fazla tercih edilir hale getirdi.
IP güvenlik kameralarına baktığımızda HD kalitesinde video kaydedilebilmesini sağlayan farklı ışık seviyeleri ve uzaktan odaklanabilme gibi çeşitli teknolojileri ve özellikleri bulunuyor. İhtiyaçlara göre özelleştirilebilmelerinden dolayı bu özellikler kameranın çok daha güçlü ve kullanışlı olmasını sağlıyor.
Videonun ne şekilde ve nasıl kaydedileceğini kameranın fiziksel özellikleri belirler. Kameranın imaj sensörü ve diyaframı birlikte çalışarak ışık seviyelerini ayarlar ve böylece ortaya anlaşılabilir, temiz bir video görüntüsü çıkmasını sağlar. Kameranın yazılımında bulunan Wide Dynamic Range (Geniş Dinamik Aralık) ve sıkıştırma gibi özellikler video kaydedildikten sonra ışığın ayarlanabilmesini ve kaydedilen görüntülerin daha az yer kaplamasını sağlar.
Gelişmiş Kamera Özellikleri
İmaj sensöründen diyaframa, çözünürlüğe kadar uzanan ihtiyaçlarınıza göre seçebileceğiniz birçok kamera özelliği bulunuyor. Seçim yapmanızı kolaylaştırmak için aşağıda kamera özelliklerini ve teknolojilerini kısaca sıraladık.
- Analog HD Teknolojisi
IP kameralara göre uygun maliyetli bir çözümdür. Yüksek çözünürlük ve analog CCTV teknolojisini bir araya getirir. Bu teknoloji, IP teknolojisine yükseltmeye gerek kalmadan yüz tanıma ve araç plakası tanıma gibi uygulamalarda kullanılabilir.
- HD Çözünürlüğü
Kamera, insanların tanınması, araç plakalarının okunması ve mahkemelerde delil olarak sunulabilecek videoların kaydı için kullanılacaksa HD çözünürlüğe sahip olması gerekir. HD çözünürlüğüne sahip olan kameralar, geleneksel kameralara göre çok daha temiz video kaydını mümkün kılar. Bu sayede kayıtlarda olan biten çok daha iyi anlaşılabilir. Kaydedilen video görüntülerinin boyutları daha büyük olur.
- Geniş Dinamik Aralık (WDR – Wide Dynamic Range)
Eşit aydınlatmaya sahip olmayan alanlarda görüntülerin bazı bölümleri çok karanlık bazı bölümleri çok aydınlık çıkar. WDR teknolojisi, kameranın tüm kayıtlarda ışığı dengelemesini sağlayarak görüntülerin daha temiz bir şekilde kaydedilmesini ve bu sayede daha anlaşılabilir olmasını sağlar.
- Power over Ethernet (PoE)
PoE teknolojisi, IP kameranın ağ bağlantısını ve ihtiyaç duyduğu elektrik enerjisini tek bir Ethernet kablosu üzerinden almasını sağlar. Kameranın takıldığı yerde elektrik prizinin olmaması ve ağ bağlantısı dışında başka bir kabloya gerek duyulmaması kameranın kurulumunu kolaylaştırır ve en uygun noktaya yerleştirilebilmesini sağlar.
- Kamera Diyaframı
Video görüntülerinin kaydında en önemli noktalardan biri ışıktır. Kamerada diyaframı, imaj sensörlerine ne kadar ışığın geçeceğini belirleyen kameranın en önemli parçalarından biridir. Ortamdaki ışığın çok fazla olması ya da çok karanlık olması video kaydının temizliğini önemli derecede etkiler. Bu yüzden diyafram kamera seçiminde büyük önem taşır.
- PTZ teknolojisi
PTZ kameralarının yakınlaştırma, sağa sola ve yukarı aşağı kaydırma özellikleri bulunur. Dolayısıyla geleneksel kameralara göre PTZ kameralar daha fazla esnekliğe sahiptir. Tespit edilen şüpheli eylemler daha yakından izlenebilir ve takip edilebilir.
- Çerçeve oranları
FPS, saniyede kaydedilen çerçeve sayısıdır. Kameranın saniyede kaç çerçeve kaydedilebildiğini belirten standart bir ölçümdür. Örneğin 30 FPS denildiğinde, kameranın saniyede 30 kare kaydedebildiği anlaşılır. Daha yüksek çerçeve oranı görüntünün daha kusursuz bir şekilde kaydı anlamına gelir. Özellikle hızlı hareket eden nesnelerin kaydında büyük önem taşır.
- Kamerada yerel video kaydı (Edge / Local Recording)
Kameranın ana depolama cihazına ya da NVR’ye kayıt yapamadığı durumlarda yedek olarak video kaydının kamerada bulunan yerleşik depolama alanına ya da SD karta yapılmasını sağlayan bir özelliktir. Yedekleme haricinde küçük boyutlu ve az sayıda video kaydı yapılması gerekiyorsa yine bu özellik kullanılır. - Kurcalanmalara karşı koruma
Güvenlik kameralarında kullanılan kurcalanmalara karşı koruma özelliği aktif hale getirildiğinde herhangi bir kişi kamerayı kurcalarsa, saldırıda bulunursa, kameranın görüşünü engelleyecek bir şey yaparsa veya elektrik kablosunu keserse e-posta veya kısa mesaj yoluyla anında uyarı almanızı sağlar.
- Uzaktan ayarlanabilen objektif odağı
Güvenlik kamerası kurulduktan sonra ihtiyaç duyulduğunda odak ayarının uzaktan yapılabilmesini sağlayan bir yetenektir. Birçok kamerada bulunan bu özellik sayesinde yanına gitmeye gerek kalmadan kameranın odak noktası yazılım üzerinden kolaylıkla ayarlanabilir. Özellikle erişimi zor olan uzak bölgelerdeki kameralar için çok kullanışlı bir işlevdir.
- İmaj sensörleri
İmaj sensörü, kameranın odak noktasından geçen ışığı kullanarak her bir pikseldeki ışık düzeylerini kaydederek videoların oluşturulmasını sağlar. Yeni CMOS imaj sensörleri, kameraların HD çözünürlüğünde, hareket eden nesnelerin bulanık olmadığı temiz video kayıtları yapabilmelerini sağlar.
- Video Sıkıştırma
IP sistemleri üzerinden videoların aktarılması ve saklanmasında kritik önem taşıyan bir özelliktir. Video sıkıştırma codec’leri video imaj kalitesinden ödün vermeden gereksiz dosyaları ve çerçeveleri kaldırarak ve azaltarak video boyutunun en aza indirilmesini sağlar. IP kameralarında kullanılan farklı sıkıştırma yöntemleri bulunur.
- Dikey / Koridor Biçimi
Koridor ya da merdiven gibi dar alanlarda geleneksel yatay video görüntü biçimi kullanılması kaydedilen videoların gereksiz yere daha fazla alan kaplamasına ve kameranın çözünürlüğünün boşa gitmesine neden olur. Bu tarz dar alanlarda dikey video kaydı kullanılması hem çözünürlüğün en üst düzeye çıkarılmasına hem de videoların daha az yer kaplamasını sağlar.
- Kameralarda Ultra HD Çözünürlük
Güvenlik kamerası sektöründe TV’lerde 4K (4096 x 2160) televizyonlar için kullanılan ve HD’den çok daha fazla çözünürlük sağlayan Ultra High Definiton terimi bazı üreticiler tarafından etik olmayan bir şekilde kullanılmaya başlandı. Bazı kameralarda kullanılan Ultra High Definition’ın TV’lerde kullanılandan daha düşük çözünürlüğe sahip ve kullanıcıların yanılmasına neden oluyor. Durumu kısaca açıklamak gerekirse, SD yani Standart Çözünürlükte görüntü 420 TVL’de 360 x 240 piksel, 720 TVL’de ise 976 x 582 pikseldir. HD’de ise 720p’de 1280 x 720 piksel, 1080p’de ise 1920 x 1080 pikseldir. 4K’da ise çözünürlük 4096 x 2160 pikseldir.
Güvenlik kameralarında SD ve HD çözünürlükleri televizyonlarda olduğu gibi kullanılmakta ancak bazı üreticiler Ultra High Definition’ı 972 x 582 piksel çözünürlüğe sahip olan 600 TVL standardı için kullanıyor. Bu yüzden kameralarda UHD ya da Ultra High Definition terimi görüldüğünde çözünürlüğe daha dikkatli bir şekilde bakılması gerekiyor. HD’den daha yüksek bir çözünürlük sağlamayan bir çözünürlüğün Ultra High Definition olarak adlandırılması pek doğru değildir.