Securitas Technology Blog
Ana Sayfa » Makale » Sanal para ‘Bitcoin’

Sanal para ‘Bitcoin’

asBir gün paranın tamamen sanallaşacağını tahmin ediyorduk, ama nasıl olacağı hakkında belirsizlikler çok fazlaydı. Bitcoin bu konuda güzel bir başlangıç olarak günlük hayatımıza girmeye başladı.

Bitcoin, üzerinde herhangi bir otoritenin bulunmadığı, sahibi olmayan, açık kaynak üzerinde geliştirilmiş sanal bir para birimidir.  Üzerinde herhangi bir kontrol bulunmadığı için para transferlerinde aracı kurumlara ihtiyaç bulunmamaktadır. Transferler noktadan noktaya yapılır ve tasarımı gereği geri yaptığınız ödemenin geri dönüşü mümkün değildir. Fiziksel olarak taşınan bir para olmadığından diğer ödeme şekillerine göre çok daha az masraflıdır.

Bitcoin ile para arzı, yazılım ve sistem kullanıcılarının anlaşması üzerinden gerçekleştiği için herhangi bir hükümet, banka, organizasyon ya da şahıs tarafından manipülasyona kapalıdır.

Şu anda dünya genelinde tahmini olarak 100 bin civarında kullanıcı Bitcoin para birimi ile alışveriş yapmakta. Bu kullanım yoğunluğunda ve kontrolsüz bir para birimi olması nedeni ile Bitcoin’in değeri kısa sürede kestirilemeyecek kadar artıp azalabilir. Piyasalardaki kısaltması BTC olan bu para biriminin TL karşılığı bugünün şartlarında yaklaşık 1098 TL civarındadır, ancak bu oran kestirilemeyen bir şekilde çok hızlı değişebilir. Bu yüzden birikimlerin Bitcoin olarak saklanması tavsiye edilmemektedir. Bitcoin için yüksek riskli mülk diyebiliriz.

Yüksek riskli mülk dediğimiz noktada bu işlemlerin güvenliği de oldukça önemli hale geliyor. Tüm Bitcoin işlemleri internet üzerinde açıkça ve kalıcı olarak saklanır. Herhangi bir Bitcoin adresinin işlemleri ve bakiyesi herkes tarafından sorgulanabilir. Ancak kişisel bilgiler kullanıcı tarafından gizlenebilir. Gizliliğin sağlanması için uzmanlar her transfer için yeni bir Bitcoin adresi alınmasını önermekteler. Ayrıca IP adresini gizleyen uygulamalar ile Bitcoin işlemlerinizde gizliliğinizi arttırmanız mümkün.

Herkes için çok yeni olan bu teknolojiyi kullanırken Bitcoin’in henüz deneysel bir para birimi olduğunu unutmamak gerekiyor. Her ne kadar resmi bir para birimi olmasa da bir satış işlemi karşılığında Bitcoin ile ödeme aldığınızda vergi ödemeniz zorunlu hale geleceğini gözden kaçırmamanız gerekir.