Perakende sektörünün en büyük sorunlarından biri güvenlik açıkları nedeniyle yaşanan maddi kayıplar. Sektörün büyümesine paralel olarak bu kayıplar her yıl önemli ölçüde artıyor. Tyco Retail Solutions’ın dünya perakende sektörünün yüzde 80’ini temsil eden işletmelerle yaptığı çalışmaya göre mağaza içindeki kayıpların sektöre faturası 100 milyar doları aşıyor. Bu kaybı en yoğun yaşayan ülke ise sektörün en geliştiği ülke olan Amerika Birleşik Devletleri. 2020 yılında Ulusal Perakende Federasyonu’nun (NRF) gerçekleştirdiği “Ulusal Perakende Güvenlik Araştırması”na göre 2019’da perakende sektöründeki kayıplar bir önceki yıla göre 11,1 milyar dolar artarak 61,7 milyar dolara ulaştı.
Mağazalarda yaşanan bu kaybın en önemli sebepleri olarak dış kaynaklı ya da tedarikçilerin neden olduğu kayıplar, çalışan kaynaklı kayıplar ve yönetim kaynaklı kayıplar öne çıkıyor.
Peki perakende sektöründe bu kayıpların önüne nasıl geçilebilir?
Burada anahtar nokta kayıpların daha iyi belirlenmesi. İyi bir iç görü ve analiz, perakendecilerin proaktif stratejiler geliştirmesini sağlayabilir. Kayıp önleme çözümlerine öncelik veren ve bunları geliştiren perakendeciler, ürünleri koruma ve envanteri yönetme yöntemlerinde önemli bir aşama kaydedebilir.
Uzmanlar da perakende sektörünün yeni teknolojileri içeren güvenlik çözümlerini daha fazla tercih etmesi gerektiğini belirtiyor. Kayıp önleme sistemlerinin ancak doğru teknoloji, doğru etiket kullanımı ve doğru süreç tanımıyla hayata geçirildiğinde maksimum faydanın sağlanabileceğini dile getiriyorlar. Bu teknolojilerin etkin kullanımıyla milyar dolarlık kayıpların minimize edilebileceğinin altını çiziyorlar.
Bu noktada da elektronik ürün takip çözümleri, video izleme çözümleri, geçiş kontrol çözümleri ve biyometrik sistemler milyar dolarlık faturayı küçültecek en kritik çözümler olarak öne çıkıyor.
ÖNE ÇIKAN TEKNOLOJİLER
Elektronik Ürün Takip Çözümleri; perakendecilerin iç ve dış kayıplarını minimize ederek satışlarının artmasına ve kârlılıklarını korumaya yardımcı olmak için tasarlanmış bir teknoloji. Bu sistemlerin bileşenleri antenler, sert etiketler, etiketler ve aksesuarlardan oluşuyor. Araştırmalara göre müşteri ve mağaza personeli, başarısız envanter yönetimi ve verimsiz operasyonlardan kaynaklanan kayıpların sektöre maliyeti 100 milyar dolara yakın. Elektronik ürün takip çözümleri ancak doğru teknoloji, doğru etiket kullanımı ve doğru süreç tanımı ile hayata geçirildiğinde maksimum faydayı sağlıyor. Mağaza performans zincirindeki bu 3 ana halka, yapılan doğru tercihlerle eksiksiz çalıştığında güvenlikle birlikte verimlilik ve kârlılığa doğrudan etki ediyor. Elektronik Ürün Takip Sistemlerinde Akusto Manyetik (AM) ve Radyo Frekans (RF) en çok tercih edilen iki teknoloji. AM sistemler, teknolojik olarak mümkün olan en geniş algılama mesafesine sahip, yanlış alarmlara karşı yüksek direnç ve kalkanlamaya karşı daha güçlü algılama performansı sağlıyor. RF sistemler, çeşitli perakende ortamları için uygun fiyatlı anten seçenekleri ile birlikte en küçük kasa alanlarında bile yüksek performans sergileyen etiketlere sahip. Kolay kullanımı sayesinde de kasa süreçlerini hızlandırıyor.
Video izleme çözümleri özellikle geçiş kontrol, yangın algılama ve alarm sistemleriyle doğrudan entegrasyon sağlayan bir teknoloji. Yeni nesil yazılımlar ve video izleme sistemine entegre olan Gelişmiş Video Analitik çözümleri sayesinde, basit video izlemenin dışında gelişmiş görevleri tanımlayarak, isteğe yönelik aramalarla amaca daha kolay ulaşım sağlanıyor. Video İzleme Sistemlerinin yanı sıra güvenlik ihlali durumları ile daha kolay başa çıkabilmek için video analiz sistemleri, AVM, otopark gibi kalabalık alanlar için IP video sistemleri, analog HD video sistemleri, plaka tanıma sistemleri, araç altı izleme sistemleri elektronik güvenlik hizmetlerinin içinde yer alıyor.
Geçiş Kontrol Sistemleri kişi veya topluluğun, belirlenen bir alana güvenli bir şekilde giriş ve çıkışlarını kontrol etmek ve sınırlandırmak için kullanılan sistemler olarak tanımlanıyor. Geçiş kontrol sistemleri yönetim binaları ya da AVM’lerin geçiş kontrol noktaları , turnikeler, kapılar, asansörler, otoparklar veya girişin sınırlandırıldığı yerlerde kullanılabiliyor. Mağazaların ise arka ofisleri ya da mağaza deposu girişlerine konumlanabiliyor. Video izleme, yangın algılama, sesli anons, kamera gibi farklı diğer güvenlik sistemleriyle entegre edilebilen geçiş kontrol sistemleri, merkezi yönetim yazılımları ile tek bir konsol üzerinden kolay şekilde yönetilebiliyor.
Temassız Biyometrik Geçiş Kontrol Çözümler, en güvenilir güvenlik teknolojilerinden biri. Bu çözümlerde, kişiye özel olan parmak izi, iris, göz, damar, avuç içi, ses ve yüz gibi özellikler sisteme tanımlanıyor. Böylelikle kişiler herhangi bir yere dokunmadan güvenli bir şekilde giriş-çıkış yapabiliyor. Bugüne kadar dünya genelinde yüksek güvenlik ihtiyacı olan banka, veri merkezi ve hastane gibi alanlarda ağırlıklı olarak biyometrik geçiş kontrol çözümleri yeni normalde temassız ve hijyenik teknolojilerden olduğu için perakendede de tercih ediliyor.
Bu çözümler arka planda çalışan derin öğrenme algoritmaları ile doğruluk payını en üst seviyeye taşıyor. Sistem iş yerlerinde, mağazalarda ve giriş-çıkışın kontrol edilmesi gereken tüm alanlarda kullanılabiliyor. Bu teknolojiler perakende sektöründe özellikle mağaza depoları, arka ofis ve para kasası güvenliğinde etkin kullanılıyor
RVS Go ile yetkisiz girişler, şüpheli paketler ya da işletmenin etrafında amaçsızca dolaşan şüpheli şahıslar analiz yeteneğine sahip güvenlik kameraları tarafından anında belirlenerek Uzaktan İzleme Merkezi’ne raporlanıyor. Böylelikle insan gözünden kaçabilecek detaylar güvenlik kamerası sayesinde anlık olarak operatörlerle paylaşılıyor. İstenirse uzaktan sesli anons yapılabiliyor. RVS Go, yüksek çözünürlüğe sahip 16 kameraya kadar destek verebiliyor ve bulut sistemi üzerinde depolama sağlıyor.
Alarm sistemlerinde; odalara yerleştirilen hareket sensörleri, kapı ve pencerelere takılan kontaklardan gelen bilgiler hırsız ihbar paneli tarafından işleniyor. Sistem devrede olduğunda, herhangi bir izinsiz giriş sırasında panel; telefon veya data bağlantısı üzerinden alarmları merkeze iletiyor ve önceden belirlenen güvenlik senaryosuna göre, alarm bilgisi müşteriye ve güvenlik güçlerine bildiriliyor. Ayrıca enerji kontrol çözümü de alarm sistemlerine entegre edilebiliyor. Mağazanın mevcut alarm sistemine entegre edilen çözüm, enerji tasarrufu ve verimlilik sağlıyor. Gün sonu mağaza kapanışında çalışmasına gerek duyulmayan ve yüksek enerji sarfiyatına sebep olan aydınlatma, soğutma sistemlerini otomatik olarak kapatıyor. Çözüm, alarm paneli ile çalışıyor. Mağaza kapanıp, alarm kurulumu gerçekleştiğinde, sisteme bağlı ve kapatılması istenen tüm ekipmanların enerjisi otomatik olarak kesiliyor.
PDKS ve Ziyaretçi Takip Sistemleri geçiş kontrol sisteminin sağladığı verileri kullanarak anlamlı raporlar üreten sistemler. Bu raporlar, organizasyon içerisinde insan kaynakları, idari işler, bilgi teknolojileri gibi farklı departmanların ihtiyaçlarına hizmet ediyor. Sensormatic tarafından geliştirilen Passlogic, bina otomasyon ve güvenlik sistemlerinin birbiriyle kolayca iletişim kurmasını sağlıyor. Mağazaya gelen veya gelmesi gereken personel sayısı ve vardiya saat planı da perakende sektöründe önemli konulardan biri. Passlogic, personel giriş-çıkış saatlerinin kolayca takibini yapıyor. Personel ve yöneticilere süre aşımı ve ek süre için otomatik uyarılar gönderiyor. İnsan kaynakları ve bordrolama sistemleri için veri topluyor. Kullanılan tüm geçiş noktalarının kaydını tutuyor.
Bu şekilde hem personel hem ziyaretçiler uçtan uca takip edilebiliyor Bu verilerle üretilen raporlar farklı departmanların ihtiyaçlarına hizmet ediyor. Bu teknoloji yetki yönetimi ve onay mekanizması gibi özellikleri ile kullanımı kişi bazında sınırlandırabilme olanağı sunarak süreçlerin yönetimine destek oluyor. Bunlara ek olarak geçiş kontrol, asansör, otopark ve yemekhane gibi yönetimi kritik noktalar için topladığı veriler ve anlamlandırdığı raporlar ile birçok farklı yeteneğe sahip.
Pandemi birçok şeyi olduğu gibi güvenlik ihtiyacının kapsamını da değiştirdi. Maddi ve manevi mal varlığının yanında artık sağlığı korumak da güvenliğin alanında. İşte bu noktada yoğunluk ölçüm çözümü içinde bulunduğumuz pandemi döneminde öne çıkıyor. Yoğunluğu gerçek zamanlı olarak analiz eden, tak-çalıştır özelliğine sahip cihaz, içeride kaç kişi olduğu, kaç kişinin girebileceği ve ne kadar süre bekleneceği bilgilerini görsel olarak sunuyor. Üç boyutlu algılama yapabilen sensörler ve kameralar, belirlenen alandaki kişi sayısını ölçümlüyor. Böylece insan trafiğinin yoğun olduğu bölgelerin kontrol altına alınmasına yardımcı oluyor. Giriş noktalarına konumlandırılan ekran, anlık doluluk oranı, bekleyen sayısı ve bekleme süresini gösteriyor. Alanın kapasitesi dolduğunda uyarı veriyor.
Ateş ölçer termal kameralar, konumlandırıldığı iç mekanlarda noktasal ısı ölçümü yapıyor ve yüksek ateşe sahip kişileri tespit edip, sesli ve görsel uyarı veriyor. Özellikle bulaşıcı hastalıkların yayılma riskinin yüksek olduğu dönemlerde, vücut sıcaklığı normal değerlerin üzerinde olan kişilerin çalışma sahasına girmeden engellenmesine olanak sağlıyor. İstenirse, maske kullanmayan kişileri de algılayıp uyarıyor. Termal kameralar, 5 metreye kadar güvenli bir mesafeden, 35 derecelik görüş açısı içerisinde noktasal ve bölgesel ölçüm yapabiliyor. Ateş ölçer termal kamera sistemlerinin mobil, duvar ya da tavana monte edilebilen seçenekleri mevcut.