Open Network Video Interface Forum (ONVIF) kar amacı gütmeyen bir organizasyon olarak 2008 yılında Axis, Sony ve Bosch tarafından kurulmuştur. Farklı markaların birbiri ile çalışabilmesi, kurulum yapan firmalara dolayısıyla son kullanıcılara marka seçme özgürlüğü ve çeşitliliği sağlayabilmek amacıyla geliştirilmiştir. ONVIF, uyumlu ürünlerin arkasında çalışabilirliği açısından itici güç olarak bulunmaktadır. ONVIF tarafından küresel pazarı uyumlu hale getirmek adına şartname oluşturulmuştur. Üreticiler şartnameye uymaları halinde ürünlerinin dünya üzerindeki diğer sistemlerle uyumlu çalışabileceğinden emin olmaktadırlar. İşte bu bahsedilenler ancak ONVIF çatısı altında mümkündür.
ONVIF misyonunu kullanımı kolaylaştırmak, küresel ve herkese açık IP tabanlı güvenlik ürün arabirim standartlarının geliştirmektir olarak belirlemiştir. ONVIF üç temel amacı benimsemiştir. Bunlar,
- IP tabanlı güvenlik ürünleri arasındaki iletişimi standart hale getirmek.
- IP tabanlı güvenlik ürünlerinin birbirleri ile uyum içinde çalışmasını sağlamak.
- Tüm şirket ve kuruluşlara açık olmak.
Network ve Standartları
Bilindiği gibi günümüzde dünya üzerinde IP kameralar gittikçe popülerliğini artırıyor. Hibrid kayıt cihazlarının yardımıyla analog kameraların kullanımına bir süre daha devam edilecek gibi görünse de, sistemler hızla IP kameralara geçiş yapmaktadır. IP kameralar LAN yada WAN üzerinden haberleştikleri için network üzerindeki ekipmanlar ile uyumu oldukça önemlidir. Bu ekipmanların başında ise routerlar gelmektedir. Routerların ana özelliklerinden biri network ağlarını birleştirmek ve eşleştirmektir. ONVIF desteği bulunan IP kameralar standart özellikleri ile router, swicther ve kaydediciler ile network üzerinde uyumlu ve sorunsuz bir şekilde çalışırlar. Standartlara neden ihtiyacımız var sorusunun cevabı ise, donanım ve yazılımların çeşitli network ağları içinde uyumlu ve verimli çalışmasını sağlamak olarak belirtebiliriz. Kabul edilebilir ez kötü ve en iyi performanslar standartlar ile belirlenmiştir.
ONVIF protokolünün teknik açıdan standartları
- Profilleri
- Temel özellikleri
- Kapsamı
- Test aracı ve test prosedürleri
- SOAP protokolü
ONVIF Profilleri
Profil – S
IP tabanlı video sistemleri için geliştirilmiş olup Video ve Ses Aktarımı, Pan-Tilit-Zoom kontrol ve röle çıkışlar, Video ayarları ve multicast özellikleri hakkında standartları içermektedir.
Profil – C
IP geçiş kontrol sistemleri için geliştirilmiştir. Temel olarak Bölge Bilgisi ve Ayarları, Olay ve Alarm Yönetimi, Kapı Geçiş Kontrol özelliklerini hakkında standartlar içermektedir.
Üzerinde çalışılan Q ve G profilleri yakında kullanımda olacaktır. Yeni profiller, veri depolama ve gelişmiş güvenli uygulama standartlarını içerecektir.
ONVIF standartları içerisinde genel olarak kullanılan kısaltmalar aşağıdaki gibidir:
NVS: Network Video Storage
NVT: Network Video Transmitter
NVD: Network Video Display
NVA: Network Video Analytics
WSDL: Web Services Description Language