Securitas Technology Blog
Ana Sayfa » Makale » Nesnelerin İnterneti Tüketicileri, İşletmeleri ve Devletleri Nasıl Etkileyecek?

Nesnelerin İnterneti Tüketicileri, İşletmeleri ve Devletleri Nasıl Etkileyecek?

Nesnelerin interneti tüketicileri, işletmeleri ve devletleri nasıl etkileyecek?

Teknolojinin son yıllardaki en önemli gündem başlıklarından biri olan Nesnelerin İnterneti (Internet of Things/IoT), endüstri devriminin en önemli dönüm noktası olarak tanımlanıyor. Tüm nesneleri bağlı hale getirecek bu yeni deneyim; hem bireysel olarak günlük yaşantımızı değiştirecek, hem de üretim ve iş yapış şekilleri kökten bir yeniliğe gidecek. Bu değişim, beraberinde yüksek verimlilik, zaman kazancı ve yeni iş kolları anlamına da geliyor. Elbette hayatımızın ve iş kollarının her alanında farklı etkilerini göreceğiz. Bu değişime tüketiciler uzaktan bakıyor olsa da, işletmelerin ve devletlerin alması gereken bazı tedbirler ve yatırım kararları olmalı. Bu yazımızda, Nesnelerin İnterneti’nin hangi alanlarda ne gibi değişimler yarattığından bahsediyoruz.

Yukarıda söylediğimiz gibi, Nesnelerin İnterneti’nin milyonlarca fiziksel varlığı bağlı hale getirmesi, beraberinde bazı köklü değişimler yaratacak. İki yıl öncesine kadar dünyada 5 milyar adet cihaz bağlı durumda iken, 2020 yılında bu sayının 20 milyarı aşacağı hesaplanıyor. Gartner’ın bu tahmini, her gün 5,5 milyon yeni cihazın internete bağlanacağı verisine dayanıyor. Elbette bu da bir yatırımla olacak. Dünyada 2020’ye kadar IoT’ye 3 trilyon dolardan fazla para harcanacağı da bir başka çarpıcı veri.

İşletmeler için sağlayacağı avantajlar

Dünya çapında pek çok şirket, Nesnelerin İnterneti’ne yıllardır yatırım yapıyor. Kendi iş alanlarına uyarlama ve bu alanda yeni teknolojiler geliştirme için yapılan bu yatırımlar boşa değil. Şimdiden önemli faydalar elde etmeye başladılar bile. Yakın zamanda katlanarak artması beklenen bu faydalar, işletmeler açısından nasıl sıralanıyor olabilir? Elbette öncelikle, yazının başında söylediğimiz gibi verimlilik ciddi boyutta artacak. Verimlilik artışına ek olarak, operasyonel maliyetler de önemli oranda düşecek.

Şirketler IoT sayesinde yeni pazarlara açılabilecek ve yeni ürünler geliştirebilecek. Çünkü yeni dünyada şirketler daha cesur adım atabilecek.

Devletler de IoT’den beslenecek

Devletler ise işletmelerden sonra IoT’yi en çok benimseyen kurumlar olacak. İşletmelerde olduğu gibi bir çok ortak fayda olsa da bunlara ek sağlayacağı faydalar da yok değil.

  • Birbiriyle daha iyi konuşan bir savunma sanayisi ve birleşik askeri yapılar
  • Devlet çalışanlarının verimliliğinin artması
  • Vatandaşların yaşam şartlarını artırma imkanı
  • Artan gelir ve azalan maliyetler hükümetlerin bu alana büyük yatırımlar yapmasının arkasındaki temel nedenler olacak diyebiliriz.

Bu bağlamda İngiliz hükümetinin yayınladığı “The Internet of Things: making the most of the Second Digital Revolution” raporunu detaylı olarak incelemek faydalı olacaktır.

Son kullanıcı IoT cihazları uzun bir süre sadece keyfi nedenlerle alacak ve aslında en yavaş uyum sağlayacak kullanıcı grubu gibi görünüyor. Her ne kadar böyle olsa da alacakları IoT cihazları sayesinde bu alana büyük paralar kazandıracaklar.

Bazı sektörler açısından inceleyecek olursak IoT’nin etkisini daha net görebiliriz.

Ulaşım/Nakliye

Motorlu taşıtlarda ve toplu taşıma sistemlerinde sensör sayısı gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Akıllı yollar, ışıklar, otoparklar ile her açıdan entegre bir yolculuk deneyimi sunuyor. Ek olarak büyük nakliye işleri için de bir çok farklı açıdan fayda sağlıyor.

  • Yolcuların daha kaliteli ve güvenli seyahat etmesi
  • Otonom araçlar sayesinde düşük kaza oranları hem güvenlik hem maliyet kazancı
  • Daha iyi sensörler ile taşınan ürünlerin daha sağlıklı, taze ve istenildiği gibi taşınma imkanı.
  • Sürekli kontroller

Enerji

  • Artan enerji ihtiyacı ve ihtiyaç duyulan yenilenebilir enerji kaynaklarının IoT sayesinde daha kullanılabilir olması.
  • Eldeki enerjinin verimli kullanılması ve enerji ihtiyacını düşürmesi
  • Yeni enerji kaynaklarından daha sağlıklı ve maksimum fayda sağlanması
  • Akıllı sistemler ile arz/talep dengesinin sağlanması

Sağlık

Artan bilginin işlenmesi ve klinik verilerin entegre olarak sunulması bir çok karar aşamasında yardımcı olacaktır. Ayrıca uzaktan kontrol sistemleri ve kişilerin anlık verilerinin depolanması ve otomatize edilmiş sistemler de bir çok kişi için hayat kurtarıcı olacaktır.

  • Erken teşhis ve erken müdahale alanında fayda sağlanması
  • Araştırmaların daha sağlıklı ilerlemesi
  • Veri güvenilirliği ve erişilebilirliği

Tarım

Sensörlerin düzenli olarak toprağın ve havanın nemini ölçmesi, en son hava durumu tahminleri, her bir bitki için en iyi su ve gübre oranlarının belirlenmesi gibi bir çok hayati alanda IoT cihazları tarım sektöründe devrime neden olacaklar.

  • Üretilen gıdalardan maksimum ürün verimliliği sağlanması
  • Dev tarlalardaki ürün takibinin kolaylaşması
  • Gelişen teknoloji ve artan veriler ile beraber arazi yönetimi ve veri bilimi tarımının daha da gelişmesi
  • Tarım alanlarının uzak olmasından kaynaklanan altyapı eksikliğinin IoT cihazları ile direkt uydu bağlantısı sağlanarak ortadan kaldırılması.

IoT önümüzdeki yılların parlayan yıldızı olmaya devam edecek. İnternetin iş yapış biçimlerini değiştirmesinden sonraki en büyük devrim niteliğinde olan bu gelişmelere ayak uydurmak ve en iyi şekilde faydalanmak için hayal dünyamıza yüklenmemiz gerekiyor. Bu alanda fikirleriniz varsa yorum alanından paylaşmayı unutmayın.