Çevremizde internete bağlanan cihazların sayısı her geçen gün artıyor. Bu cihazlar bilgisayar, tablet veya mobil telefon olduğunda yadırgamıyoruz. Ancak buzdolabı, kapı zili, kol saati veya ütü gibi cihazların internete bağlanabilir olması hepimiz için sıra dışı gelmekte.
İçindeki yiyeceklerin stok seviyelerine göre kendi siparişini internet üzerinden verebilen buzdolapları; nabız trendinizi ve günlük aktivitelerinizi spor veya sağlık merkezine düzenli gönderen saatler; zile basıldığında kapıdaki kişinin canlı videosunu cep telefonunuzdan gösteren ve kapıyı yine cep telefonundan açabilen kapı zilleri; bulunduğu ortamdaki kablosuz ağa DDOS atak yapan ütüler… Bunlar hayatımıza her gün giren yeni teknolojiler. Günümüzde 11 milyar adet cihazın internete bağlı olduğu tahmin ediliyor. Bu rakamın 2020 sonuna doğru 50 milyara yükselmesi bekleniyor.
Bu kadar çok sayıda nesnenin internete bağlanmasının getirdiği en büyük sorunlardan biri güvenlik. Kişisel davranış trendlerimizin rahatlıkla analiz edilebileceği bir dünyaya doğru gidiyoruz. Etrafımızı kuşatan her bir cihaz aslında kullanıcıları hakkında çok ciddi bir bilgi kaynağı haline geliyor. Bu bilgiler en çok hedef odaklı reklam pazarının iştahını kabartıyor. Bu kadar kapsamlı bilgiyi içeren “Büyük Veri”leri analiz edebilenler çok yeni iş modellerine öncülük edecekler. Örneğin kolunuzdaki saatin gönderdiği sağlık ve aktivite bilgileriniz ile sigorta şirketleri size özel poliçeler hazırlayabilecek, ya da bir eczanenin önünden geçerken mobil cihazınızın ekranına sizin ihtiyaç duyacağınız vitaminler için reklam kampanyası otomatik olarak çıkacak.
Nesnelerin İnternetine örnek bazı uygulamaları meraklıları için burada yazmak istiyorum:
https://www.thalmic.com/en/myo/
Artık Jedi gibi hareketler ile tüm kablosuz cihazlarınızı kumanda edebilirsiniz. Bileğinize geçen MYO ile wifi üzerinden oyun konsolları, cep telefonları, tablet, PC, uzaktan kumandalı arabaları yönetebilirsiniz.
Artık bebeğinize giydireceğiniz bir kıyafet ile bebeğinizin sağlık ve keyif durumunu uzaktan izleme şansına sahipsiniz. Tabiki bebeğinizin maruz kalacağız EM dalgaları da göz önünde bulundurmak gerekiyor.
Akıllı Çöp Sepetleri:
http://www.bigbelly.com/solutions/stations/smartbelly/
Özellikle yoğun nüfuslu kentlerde çöp arabalarının çalışma saatleri trafikteki sürücü ve yolcuları rahatsız etmekte. Akıllı çöp sepetleri ile hangi çöp sepetinin toplanması uzaktan izlenebilir hale gelmekte.
Boş Park Analitiği:
http://www.streetline.com/smart-cities/infographics/
Aracınızı park etmeniz gerekiyor ama boş yer bulamıyorsunuz. Streetline’ın ürettiği alıcılar ile haberleşen uygulama sayesinde size en yakın boş park alanını bulabilirsiniz.
Akıllı Kapı Zili:
Ziliniz çaldı ancak siz arka bahçede ev kapısına oldukça uzak bir noktadasınız. Kapıda kimin olduğunu görmek için cep telefonunuzdaki uygulamadan faydalanabilirsiniz ve hatta kapıyı uzaktan açabilirsiniz.