Şirket araçlarınız şu an nerede? Peki ürünlerinizi taşıyan tırlar? Acaba herkes zorunlu hız limitlerine uyuyor mu? Son yaşanan kaza acaba nasıl gerçekleşti? Peki çocuklarınızı taşıyan servis aracı acaba trafikte takıldı mı? Bu ve benzeri sorularınıza gerçek zamanlı ve güvenilir cevap almanızın en kolay yolu ihtiyaçlarınızı karşılayacak bir mobil izleme sistemi.
Mobil izleme sistemleri sadece Türkiye’de değil tüm dünyada giderek daha çok ilgi görüyor. Araç içi kayıt cihazları, araç içi kameralar, GPS teknolojisi ve takip yazılımları yıllardır piyasada olsa da gelişen teknoloji bu çözümlerin giderek performanslarının artmasına ve dolayısıyla da daha yaygın şekilde kullanılmasına neden oluyor.
Mobil izleme sistemi denildiğinde akla üç ana öğe gelmelidir, kayıt cihazı, kameralar ve izlemenin yapılacağı yazılım. Bu ana öğelerin temel özellikleri ise:
- Kullanılacak kameraların ve kayıt cihazlarının bu amaca uygun olarak tasarlanmış ürünler olması gerekir çünkü araç içi titreşim ve daimi hareket bu şartlara uygun üretilmemiş ürünlerin çok hızlı bozulmasına neden olacaktır.
- İhtiyaca göre araç içi ya da araç dışı kamera alternatifleri olmalıdır. Ortam aydınlanması değişiklik göstereceğinden kameraların IR aydınlatması olması kullanıcılara ciddi bir avantaj getirir. Aracın dışında kullanılacak kameraların hava koşullarına ve darbeye dayanıklı muhafazalar içinde olması gerekir.
Kullanılan kameralar istenilen kalitede görüntüyü sağlayabilmelidir.
- Sadece kameraların farklı çözünürlükleri desteklemesi ise tek başına yeterli olmaz, aynı şekilde kayıt cihazı da istenilen kalitede görüntüyü saklayabilecek özellikte olmalıdır.
- Veri aktarımı çoğu zaman GSM ağı üzerinden yapılacağından kullanılan video sıkıştırma teknolojisi çok önemlidir. GSM ağının hızıyla sınırlı internet erişimi etkin sıkıştırma teknolojilerini zorunlu kılmaktadır.
- GPS verilerinin yanısıra araca dair verilerin (hız, ivmelenme, alarmlar vb) doğru şekilde aktarılması da sistemin etkinliği açısından büyük önem taşır.
- Takip yazılımı kolay kullanılabilen, müşterinin ihtiyaç duyduğu senaryoları tanımlamaya uygun ve düzenli güncellenen haritalarla güçlendirilmiş bir yazılım olmalıdır.
Araç verilerine gerçek zamanlı erişimin yanısıra arşiv verilerine ve görüntülerine de erişim desteklenmelidir.
- Sistemin kullanımına dair kural ve prosedürler net bir şekilde belirlenmeli, alarm senaryoları, görev tanımları ve sorumluluklar detaylı ve eksiksiz tanımlanmalı, araçlarda kullanılan kayıt cihazlarındaki videolar düzenli şekilde bir merkeze aktarılmalıdır.
- Çift yönlü ses iletimi ve sistemle entegre panik butonları da kullanıcılara ek senaryolar ve çözümler sunmak için faydalıdır.
Genel olarak mobil izleme sistemlerinin kullanıcılara sunduğu faydalara da kısaca bakarsak:
- Araçlarınızın anlık verilerine ve konumlarına gerçek zamanlı olarak ulaşmanızı sağlar.
- Herhangi bir tehlike ya da acil durum anında sürücülerin direkt merkezle iletişime geçmesini kolaylaştırır. Hatta sürücünün müdahelesine gerek kalmadan merkezin durumdan haberdar olmasını sağlar.
- Operasyonların şirket kural ve prosedürlerine uygun şekilde yürütülmesine yardımcı olur.
- İhtiyaç olması durumunda objektif delil olarak kullanılabilir. Birbiriyle çelişen ifadelerin ortaya çıkmasını engeller.
- Sigorta poliçe problemlerini en aza indirir.
- Firmanızı gelen şikayetlere karşı korumanıza yardımcı olur.
- Hatalı sürüş sergileyen ya da kurallara uymayan kişilerin yanısıra kurallara riayet eden örnek sürücülerin tespit edilmesine de yardımcı olur.
- Aracın daimi izleniyor olması caydırıcı bir faktör olduğundan araç hasarları ve yıpranması azalır, yapılan araştırmalar ciddi şekilde benzin tüketiminde de tasarruf sağlandığını göstermektedir.