Securitas Technology Blog
Ana Sayfa » Teknoloji » Giyilebilir Teknolojiler Hayatı Nasıl Kolaylaştırıyor?

Giyilebilir Teknolojiler Hayatı Nasıl Kolaylaştırıyor?

Giyilebilir teknolojiler, son 10-15 yılda hayatımıza girdi. Pek çok teknoloji şirketi, özellikle giyilebilir teknoloji şirketleri, son iki yılı dünya çapındaki pandeminin yarattığı sorunları çözmek için becerilerini kullanmaya odaklanarak geçirdi. Eş zamanlı olarak, geçmişte teknoloji şirketi olarak adlandırılmayacak olan birçok sağlık firması, odaklarını teknolojiye ve bu teknolojinin ürün ve hizmetlerinin sunulma biçiminde devrim yaratma potansiyeline kaydırdı.

Taşıdığımız ve sürekli yanımızda bulundurduğumuz akıllı telefonlar ile ivme kazanan giyilebilir teknolojiler, akıllı saatler, bileklikler, yüzükler, gözlükler, giyilebilir başlıklar, tekstil ürünleri, sporcu malzemeleri ve birçok yeni cihaz ile yaşamımızda daha fazla yer kaplamaya devam ediyor. Gelin giyilebilir teknolojinin geleceğine daha yakından bakalım.

GİYİLEBİLİR TEKNOLOJİ NEDİR?

İnsan etkileşimli giyim kuşam eşyaları ya da ara birimler, bugün bu yeni teknolojiyi en doğru şekilde kapsayan tanım olarak öne çıkıyor. Giyilebilir teknolojilere sağlık, moda, teknoloji ve tıp açısından temel birkaç yaklaşım var. VR ve AR teknolojileri, akıllı ceketler ve akıllı saatlere ek olarak çok sayıda başka giyilebilir cihaz da bizi daha bağlantılı bir dünyaya doğru yönlendiriyor. Her cihazın birincil işlevi, adımların sayılmasından kalp atış hızının izlenmesine kadar değişen milyonlarca veri noktasını yakalamak.

MODA TEKNOLOJİYİ NASIL GİYİYOR?

Bugün artık modada teknolojiden sadece estetik açıdan yararlanılmıyor. İletken ipliklerle dokuma ve nakış yöntemleriyle ya da iletken boyalar kullanılarak tekstil üzerine elektronik devreler işlenebiliyor ve devre bileşenleri bağlanabiliyor.

Örneğin; İngiliz sanatçı Suzanne Lee’nin BioCouture projesinde tamamen biyolojik yöntemler kullanılarak kişiye özel üretilen giysiler ile tekstil sektörünün karbon salımını azaltmaya ve sürdürülebilirliğini artırmaya yönelik adımlardan da giyilebilir teknoloji olarak bahsediliyor.

FARKLI EVRENLERDE AYNI DENEYİM

Bu teknoloji yaklaşımı, özellikle dijitalleşme ile gelen farklı evrenlerde aynı şeyi deneyimlemek, sanal dünyalar, metaverse ve artırılmış gerçeklik oluşturmak üzerine odaklanıyor. Örneğin Epic Games’in Fortnite oyunu buna iyi bir örnek. Yeni nesil arasında oldukça popüler olan bu oyun Xbox, PlayStation, tablet, akıllı telefon ve PC ortamlarında oynanabilirken, aynı zamanda Instagram, Facebook gibi sosyal medya hesaplarından paylaşımlarını takip etmek ve Spotify’da çalma listelerine abone olup oyunun müziklerini dinlemek de mümkün.

Geçtiğimiz günlerde Ariana Grande, Travis Scott gibi isimler Fortnite’ta sanal konser verdi. Milyonlar giyilebilir teknolojiler sayesinde normal bir konserden çok daha fazlasını yaşadı.

GELECEĞİN ETKİLEŞİM ARAÇLARI

Bugünün en önemli sorusu farklı evrenlerde nasıl var olacağımıza odaklanıyor. Bu sorunun yanıtı da yine giyilebilir teknoloji. Sanal gerçeklik şu anda metaverse’lere ulaşmak için en önemli ihtiyaç konumunda. İşte tam da bu yüzden Meta (Facebook) gibi şirketler sanal gerçeklik alanına yoğun şekilde yatırım yapıyor. Giysiler üzerindeki hareket, basınç, konum gibi sensörlerden gelen verileri aynı anda işleyen sanal gerçeklik dünyası, bu bilgileri birleştirerek kullanıcılara gerçek hayat deneyimi yaşatmayı vadediyor. Ayrıca 5G’nin hızla gelişmesiyle, sanal gerçeklik teknolojisinin büyük bir hıza kavuşması ve daha fazla veri işlemesi bekleniyor.

TIPTA YENİ ÇAĞIN EŞİĞİ

COVID-19 salgınının sağlık sektörünün dijitalleşmesini hızlandırdığı açık. Sağlık hizmetlerinde giyilebilir teknolojilerdeki gelişmeler, hayatımızı daha akıcı ve basit hale getiriyor. Piyasada bulunan giyilebilir cihazlar, kalp ve solunum hızları, kan basıncı, sıcaklık ve uyku aktiviteleri dahil olmak üzere zaman içinde çok çeşitli fizyolojik verileri analiz eder hale geldi. Toplanan bilgiler, doktorlara hastalıkların teşhis ve tedavisinde yardımcı olabiliyor. Giyilebilir sağlık teknolojisi, kullanımı basit ve kullanışlı olduğu için öne çıkıyor.

Giyilebilir teknolojilere sağlık ve tıp açısından baktığımızda yeni bir çağın eşiğindeyiz. Bugün sporcu sağlığı cihazları veya akıllı saatlerle EKG çekilebiliyor, adım sayımız,kalp atış hızımız ölçülebiliyor. Yakın gelecekte ise hastalıkların teşhisi ile ilgili olan proteinler, enzimler, hormonlar gibi moleküllerin kan, tükürük, ter gibi vücut sıvılarında yoğunluklarını ölçen giyilebilir cihazların piyasaya çıkışı için gün sayılıyor. Hatta Apple’ın kandaki glikoz ve alkol oranını ölçebilen akıllı saatini çıkarmaya hazırlandığı iddialar arasında yer alıyor.

EN POPÜLER GİYİLEBİLİR TEKNOLOJİ ÜRÜNLERİ

Akıllı saatler: Kullanıcının telefon aramalarını yanıtlamasına, kondisyonunu izlemesine, uykuyu izlemesine ve daha pek çok şeye olanak tanıyan bağlantılı saatler.

Akıllı Kasklar: Yerleşik hoparlörlü ve GPS’li akıllı kasklar, sesi titreşime dönüştüren ve kullanıcıların sürüş sırasında müzik dinlemelerini sağlıyor. Yakın gelecekte akıllı kask kategorisinde birçok yeni ürüne tanık olabiliriz.

Akıllı Gözlük: Giyilebilir bilgisayar gözlükleri olarak da bilinen akıllı gözlükler, 2022 yılının en ilginç giyilebilir teknoloji trendleri arasında yer alıyor. Üretkenliği ve çalışma kapasitelerini artıracak heyecan verici bir deney olarak bakılıyor. AR (artırılmış gerçeklik), VR (sanal gerçeklik), kamera, Bluetooth, dahili kulaklıklar, gürültü engelleme, yüz tanıma, sağlık algılama, ses kaydı ve diğer işlevler bu akıllı gözlüklerde yer alıyor. Bu gözlükler pratikte bir telefonun tüm fonksiyonlarını yapabildikleri için kullanıcıya gözlerinde bir cep telefonu taşıyormuş gibi hissettiriyor.

Akıllı yüzükler: Parmağa teknoloji yerleştirme fikri mantıksız görünüyor ama değil. Parmağa akıllı yüzük takmak, kullanıcıların sağlıklarını izlemelerine, ödemeler için yukarı kaydırmalarına ve önemli bildirimlerden anında haberdar olmalarına olanak tanıyor. Bu akıllı yüzükler, toplantılarda çok zaman geçiren ve telefonuna bakmadan bildirim almak isteyen kişiler arasında popüler hale geliyor. İnsanlar bu mini giyilebilir cihazları arabalarının kilidini açmak ve bazı ev cihazlarını kontrol etmek için de kullanabilir.

Akıllı giysiler: Biyometrik verilerinizi takip edebilen veya çalma listenizi karıştırmanıza izin veren, teknolojiyle aşılanmış kumaştan yapılmış giysiler.

Gelişmiş tıbbi teknoloji: Kalp ritminizi kardiyoloğunuza gönderen giyilebilir elektrokardiyogramlar (EKG’ler) ve diğer hayat kurtaran vücut üstü teknolojiler.

Başa takılan ekranlar (HMD’ler): Daha sürükleyici bir oyun veya internette gezinme deneyimi yaratan VR kulaklıklar ve diğer ekranlar.

Akıllı İşitilebilir Cihazlar: Akıllı işitme cihazları, teknolojik olarak gelişmiş ve kablosuz iletim, tıbbi izleme ve fitness takibi için tasarlanmış kulak içi cihazlardır. Bu cihazlar, insanların sağlıklarını takip ederken aynı zamanda müzik dinlemelerine de olanak sağladığı için 2022’deki en iyi giyilebilir teknoloji trendleri arasında yer alıyor.

Akıllı İmplante Edilebilir Ürünler: İmplante edilebilirler, kullanıcının vücuduna dışarıdan değil, içeriden temas eder. Örneğin, şu anda iflas eden Proteus şirketi , kan basıncını ve diğer sağlık ölçümlerini izleyebilen sensör içeren haplar üretti; hapları yuttuktan sonra hasta, vücudundan üretilen verileri kolayca izlemek için harici bir cihaz takabilir.

Piyasada düzinelerce heyecan verici yeni giyilebilir elektronik cihaz var. Özellikle yeni sanal evren fiziksel evren bağlantısı için giyilebilir teknolojilere daha çok ihtiyaç duyacağımız bir geleceğe doğru gidiyoruz. Teknolojideki ilerlemeler nedeniyle, 2022’de giyilebilir teknoloji, önceki beş yıldan çok daha üstün.