Securitas Technology Blog
Ana Sayfa » Teknoloji » Güvenlik Kamerası Seçimi İçin 9 Soru

Güvenlik Kamerası Seçimi İçin 9 Soru

Tüm dünyada güvenlik ihtiyacı giderek artıyor. Pandeminin etkileri hafiflese de özellikle iklim krizinin yarattığı doğal afetler, yakın coğrafyamızda yer alan Rusya-Ukrayna savaşının yanı sıra dünyanın birçok bölgesinde süren savaşlar, hızlanan göç hareketleri de güvenliğe yönelik risklerin artmasına neden oluyor.

Riskler artarken kurum ve bireyler riskleri saptama ve harekete geçmede artık daha yüksek farkındalığa sahip. Bu noktada da güvenlik kamera sistemleri güvenlik teknolojilerinin en büyük parçası olarak öne çıkıyor.

Pazar yüzde 80 büyüyecek

Özellikle video izleme teknolojileri, video analiz çözümleriyle birlikte yoğunluk ölçümü, ısı haritası, yaya trafiği analizi gibi çeşitli uygulamalara hizmet edebiliyor. Son dönemde güvenlik yöneticileri ve tesis yöneticilerine daha akıllı veriler sağlamak için video izleme araçları giderek artan bir şekilde diğer fiziksel güvenlik ve bina yönetimi platformlarına entegre edilirken şirket içi çözümler yerine bulut tabanlı uygulamalarda depolanan veya yönetilen videolarda da bir artış yaşanıyor. Securitas Güvenlik Raporu’na göre güvenlik uzmanlarının yüzde 80’i güvenlik kamera sistemleri pazarının önümüzdeki 2-3 yıl içinde yüzde 80 oranında büyüyeceğine inanıyor.

İşte tüm bu gelişmelerle birlikte güvenlik kameralarına ihtiyaç artarken doğru güvenlik kamerasını seçmek de her zamankinden daha önemli. Bu noktada güvenlik kamerası alırken 9 kritik soruya yanıt vermek gerekiyor.

1-Kameraların dikkat çekmemesi mi gerekiyor?

Konum ve izlenmesi gereken şeylerin ne olduğu; kameraların belirgin mi yoksa gizli mi olması gerektiğini belirler. Kutu kameralar, insanlara izlendiklerini hatırlatan, caydırıcı etkisi olan ve hırsızlık olasılığını azaltan en büyük ve en belirgin kamera türlerindendir. Dome kameralar, daha küçük, yarı küre şekilleri nedeniyle dikkat çekmeyecek ya da gövdesi asma tavan içinde kalacak şekilde konumlandırılabilir. Bazı ultra-kompakt modeller, avuç içine sığabilecek kadar küçüktür. PTZ (Pan, Tilt, Zoom) kameralar ise geniş alanları izlemek ve nesneleri kolayca takip etmek için kullanılır

2-Güvenlik kameraları iç mekânda mı yoksa dışarıda mı kullanılacak?

Modern kameraların çoğu hem içeride hem de dışarıda kullanılabilirken, montaj ve muhafaza gibi özellikleri dikkate almak önemli. Aşırı soğuk ortamlarda kullanılacaksa, dayanıklı bir tasarıma ve dahili ısıtıcıya sahip bir kameranın seçilmesi, aşırı sıcak ortamlarda kullanılacaksa da sıcaklığa rağmen kesintisiz çalışabilecek özellikte olması gerekir. Örneğin ulaşım gibi sektörlerde, zorlu ortamlarda ve yüksek düzeyde titreşimin olabileceği yerlerde güvenilir bir şekilde çalışabilen sağlam bir video izleme çözümü seçilmelidir.

3- Ne kadar büyüklükte bir alanı izlemek istiyorsunuz?

Bir kamera sistemi ile izlemek istediğiniz alan, kullanılacak kameraları ve ihtiyacınız olan ağ türünü belirler. Gereken kameraların sayısını ve türünü değerlendirmek için kapsanan alanın bir planını çıkarmak yararlı olur.  PTZ kameralar, geniş görüş aralıkları ve belirli bir noktaya yakınlaşma yetenekleri göz önüne alındığında daha geniş alanlar için en iyi sonucu verir.  Ayrıca multi-sensör, fisheye (balık gözü) gibi kameralar ile verimlilik arttırılabilir, kör nokta kalmayacak şekilde daha iyi bir izleme sağlanabilir.

4- Ne kadar görüntü netliği ve ayrıntıya ihtiyacınız var?

İzlenecek alanın boyutu, ihtiyaç duyulan çözünürlüğü belirler. Örneğin, geniş perakende alanları, yakınlaştırma sırasında görüntü kalitesinden ödün verilmemesini sağlamak için yüksek çözünürlüklü kameralara ihtiyaç duyar. Alternatif olarak, ofisler veya resepsiyon gibi daha küçük alanlar genellikle yalnızca düşük çözünürlüklü kameralar gerektirir.

5- Aydınlatma koşulları nasıl?

Tesiste mevcut olan aydınlatma koşullarında hangi modellerin en iyi sonucu verdiğini görmek için kameraları test etmek önemli. İç ve dış alanlar gün boyunca farklı miktarlarda güneş ışığı alır hatta yıl boyunca yaşanan mevsimsel değişiklikler de bu duruma etki eder. Örneğin zeminden bir yansıma olup olmayacağı da değerlendirilmeli. IR filtreleri ve yapay aydınlatıcılar gibi ışık filtreleme teknolojisi, bir sensöre ulaşan ışık miktarını artırabilir veya azaltabilir, böylece gündüz ve gece daha net görüntüler elde edilebilir.

6- Ses önemli mi?

Sesi bir gözetim sistemine entegre etmek, personelin olası failleri duymasını ve onlarla konuşmasını mümkün kılar. Video yönetim sistemleri ile kolayca entegre edilebilir. Gözetim açısından, ses belirli bir eşiği geçtiğinde kayıtları ve alarmları tetikleyen bağımsız bir algılama yöntemi olarak da kullanılabilir.

7- Ölçeklenebilirlik önemli bir faktör mü?

Esnek ve ölçeklenebilir bir video izleme sistemine sahip olmak önemli. Geleneksel CCTV sistemlerindeki sorun, bunların kapalı devre olmaları, yani her şeyin kablolu ve ölçeklendirilmesinin zor olmasıdır. Bu nedenle, herhangi bir kurulumu ihtiyaç duyulan şekilde kolayca büyütmeye ve ölçeklendirmeye olanak tanıyan, kablosuz bir ağ üzerinden bağlanan IP kameraları seçmek önemli. Bir ağa IP kamera eklemek, bir VOIP ağına telefon ekleme ile hemen hemen aynı şekilde çalışır; basit ve kolaydır ve değiştirilecek veya güncellenecek herhangi bir kablo ağı yoktur.

8- İşinizin hangi bölümleri etkili kamera izleme sisteminden yararlanabilir?

Kamera sistemleri, yalnızca mal güvenliğini izlemeye değil, aynı zamanda çalışan güvenliğini artırarak ve olayları teyit ederek işletmelere fayda sağlar.

9- Video izleme ile hangi ihtiyacınıza çözüm sağlamak istiyorsunuz?

Video Yönetim Sistemi veya yerleşik analitik, şüpheli etkinliklere karşı uyarabilir ve analiz süreçlerini uygulayarak iş yürütme şeklini iyileştirebilir. Yerleşik hareket algılama ve akıllı algoritmalar, bir alana giren toplam insan sayısı gibi yararlı, eyleme geçirilebilir bilgiler sağlar. Satışlarla karşılaştırıldığında, özellikle perakendeciler dönüşüm oranını ve promosyonlar için günün en iyi zamanlarını değerlendirebilir.