Securitas Technology Blog
Ana Sayfa » Teknoloji » Bitcoin Küresel Isınmayı Hızlandırıyor mu?

Bitcoin Küresel Isınmayı Hızlandırıyor mu?

Kullanım alanı güç geçtikçe artan kripto para birimi Bitcoin, araştırmacılar tarafından “enerji canavarı” olarak tanımlanıyor. Küresel ısınmanın kritik bir gündem maddesine dönüştüğü günümüzde, Bitcoin’in bu alandaki etkilerini araştırdık.

Hem bir ödeme sistemi hem de bir yatırım aracı olarak Bitcoin ve türevi kripto para birimleri finans sektörünün yükselen trendleri arasında. Kripto para birimleri takip edilememelerinden dolayı sıklıkla yasadışı alışverişlerde ve para aklamada kullanıldığı için otoritelerin eleştiri oklarına maruz kalıyor. Ancak yakın dönemde yapılan araştırma, Bitcoin üretmek için ihtiyaç duyulan enerjinin karbon emisyonunu ciddi biçimde arttırarak küresel ısınmayı tetiklediğini ortaya koyuyor.

Bitcoin nasıl elde ediliyor?

Basitçe anlatmak gerekirse, Bitcoin kişilerin bilgisayarları aracılığıyla çevrimiçi madencilik dediğimiz üretim süreci sonunda elde ediliyor. Her Bitcoin, karmaşık matematik denklemlerinden oluşuyor ve bilgisayarı bu denklemi hesaplarken hem uzun süre işlevde kalıyor hem de yoğun oranda elektrik tüketiyor. Bu öyle bir elektrik tüketim miktarı ki bir Bitcoin için harcanan enerji ile bir evin aylarca tüm elektrik ihtiyacı karşılanabiliyor.

Bilim insanları Bitcoin madenciliği için kullanılan bilgisayarların sebep olduğu emisyon salınımı ile ulaşım, konaklama ve gıda ihtiyacı için harcanan enerjiden açığa çıkan karbon emisyonunu kıyaslayarak, kripto para biriminin küresel ısınmayı 2 derece yükselttiğini ortaya koydu. Halihazırda dünya ülkelerinin çözüm yolları aradığı ve alternatif enerjilere yöneldiği günümüzde, bu ciddi bir tehdit anlamına geliyor.

Çevrimiçi madencilik ile çıkarılabilecek sınırlı sayıda Bitcoin’in olması ve gelecekte çok daha değerli olacağı öngörüleriyle birlikte bu alanda ciddi bir rekabet yaşanıyor. Çıkarılan her Bitcoin ile birlikte geriye kalan Bitcoin’lerin çıkarılması için bilgisayarlar daha zorlu hesaplamalar gerçekleştirerek daha fazla güç tüketimine sebep oluyor. Ancak madencilik teknolojisinin gelişimiyle daha ez enerji tüketimi sağlanabilirse, işler tersine dönebilir.

Blockchain teknolojisi, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlayabilir

Bitcoin ve benzeri dijital para birimlerinin kaynağı olan blockchain teknolojisi, 2008 yılında Bitcoin para biriminin bulucuları tarafından icat edilmiş bir veri onaylama metodu olarak tanımlanabilir. Merkezi bir sistemi bulunmayan bu teknoloji kripto para birimlerinin aktarımında kayıt defteri olarak işlev görüyor. Veri aktarım sürecini hızlı ve basit bir biçimde sağlayan blockchain teknolojisi, düşük enerjiye ihtiyaç duyuyor. Bir örnekte, çevre dostu teknoloji Hollanda’da Avrupa Atık Taşımacılığı operasyonlarında kullanıldığı biliniyor. Bu örnek bize teknolojinin alternatif enerji veya düşük enerji arayışlarında fayda sağlayabileceğine bir işaret olarak gösterilebilir.

Peki Bitcoin problemi için bir çözüm var mı?

Konunun ciddiyetini bilen kripto şirketleri, sürdürülebilir enerji ve karbonsuz enerji sistemleriyle bir tedarik zinciri oluşturabilmek için araştırmalarını sürdürüyor.

Olası çözümlerden birisi olarak bilgisayar teknolojilerinin gelişimi ön planda. Bilgisayar teknolojilerinin karmaşık matematik hesaplarını çok daha hızlı ve düşük enerjiyle çözebilecek seviyeye gelmesine paralel olarak Bitcoin üretiminde harcanan enerji de düşüşe geçeceği düşünülüyor. Ancak bilgisayar teknolojileri gelişiminin hangi seviyede olacağı ve bu süreçte zaten kritik aşamaya gelmiş olan küresel ısınma sürecinin akıbeti, tahmini bir çözüm yöntemini pek de mantıklı kılmıyor.

Öne sürülen tekliflerden birisi de dünya genelinde kripto madenciliği üzerine yasaların hazırlanması. Blockchain teknolojisi yapısı itibariyle izi sürülemez konumda ancak yüksek enerji talebinden dolayı madenciliği kontrol edebilir ve düzenleyebilirler.

Bitcoin tek dijital para birimi değil

Dijital para birimi denildiğinde akıllara gelen ilk isim Bitcoin olsa da yeryüzündeki tek kripto para birimi değil. Daha kolay hesaplanabilir olduğu için daha düşük enerjiyle üretilen kripto paralar mevcut. Bitcoin madenciliği gün geçtikçe daha popüler hale gelerek çevreye verdiği zararın etkisini arttırıyor. Bitcoin madenciliği ile uğraşan tüm kişi ve organizasynların, küresel ısınmayı hızlandırıcı etkileri hafifletmeye yardımcı olacak çözümler bulması, sorunun giderilmesinde önemli bir fayda sağlayabilir.