Birbiriyle konuşan teknolojiler (IoT) etkisiyle akıllanan evlerimiz geleceğin en önemli teknolojik yapılanmalarından birisi olarak görülürken, sahip olduğu potansiyel ve taşıdığı riskleri bugünün kritik başlıklarından birine dönüşüyor.
Akıllı evler son yıllarda teknoloji gündemini daha fazla meşgul ediyor olsa da onlarca yıl öncesinde yapılmış çalışmalar akıllı ev teknolojilerinin öncüleri olarak hafızalara kazındı. Örneğin 1967 yılında, ECHO IV isimli bilgisayar alışveriş listesini tutma, evin sıcaklığını ayarlama ve evde kullanılan elektronik cihazların açma/kapamasından sorumlu olması için geliştirilmişti. Bir prototip olan ECHO IV hiçbir zaman için son kullanıcıyla buluşmuş olmasa da günümüz akıllı ev teknolojilerine öncülük ettiğini rahatlıkla söyleyebiliriz.
Le Corbusier unvanıyla nam salan Fransız Mimar Charles-Edouard Jeanneret’in bundan onlarca yıl önce dile getirdiği “Bir ev, içinde yaşayan insanlar için makinedir.” söylemi gelişen teknolojiyle birlikte artık çok daha anlamlı.
Analiz şirketi IDC’nin 2019 yılı Mart ayı itibariyle gerçekleştirmiş olduğu analize göre sadece 2019 yılı içerisinde akıllı ev aletleri pazarının bir önceki yıla oranla %26,9 oranında büyümesi bekleniyor. Büyümede sürekliliğin gerçekleşeceğini öngören IDC, 2019’dan 2023’e kadar akıllı ev aletleri için talebin her yıl %16,9’luk artış bekliyor.
Akıllı hoparlörlerden eğlence odaklı cihazlara, termostattan ışıklandırmaya pek çok ürün evlerimizi daha akıllı hale getirip günlük rutinlerimizi kolaylaştırırken, ekonomik ve zaman anlamında tasarruf etmemizi sağlayacak. Öte yandan akıllı ev endüstrisinin en kritik sorunlarından birisi güvenlik. Huzur, güven ve emniyetin simgesi olan evlerimiz akıllı cihazlarla donatılırken güvenliğin ilk sırada yer etmesi şart. Zira hiç kimse evindeyken izleniyor veya dinleniyor hissiyle yaşamak istemez.
Peki akıllı evleri daha güvenli hale getirmek için güvenlik kategorisinde nelere dikkat etmeli? İşte birkaç ipucu:
Sadece güvenilir markaların ürünlerini alın
Akıllı ev teknolojilerinde güvenliğin ilk adımı satın aldığınız ürünün kalitesiyle atışmış oluyor. Evinize doğru ürün aldığınızda karşılaşabileceğiniz risklerin de sayısı azalıyor. Güvenilir akıllı ev aletleri satın almak için sosyal medya ve internet sitelerinde yer alan kullanıcı yorumlarına mutlaka göz atmalısınız.
Endüstrinin güvenlik standartlarını kullanan cihazları tercih edin
Her ürün ve uygulama üreticisi kendi güvenlik sistemini oluşturur. Hem bir müşteri hem de ev sahibi olarak akıllı ev teknolojileri endüstrisinin güvenlik standartları konusunda bilinçlenmeniz doğru ürüne yatırım yapmanıza fayda sağlayacaktır. Örneğin akıllı ev teknolojileri güvenliği denildiğinde ZigBee, Z-Wave ve S2 gibi güvenlik protokolleri öne çıkar. Sektörde standardı yakalamak ve daha güvenli cihazlara imza atmak isteyen markalar bu alanlara yatırım yaparken, daha ucuz cihaz geliştirmeyi hedefleyen markalar bu güvenlik protokolleri için gerekli adımları atmayabiliyorlar. Sonuçta ise siber saldırılar karşısında güven vermeyen cihazlar ortaya çıkıyor.
Akıllı ev cihazlarınıza halka açık wi-fi ağlarından bağlanmayın
Akıllı ev cihazlarının öne çıkan yeteneklerinden birisi evinizdeki aletleri uzaktan kontrol edebiliyor olmanız. Ev sıcaklığı ve ışıklandırma gibi unsurlar akıllı telefonunuz aracılığıyla rahatlıkla kontrol edilebiliyor. Ancak evinizde kullandığınız cihazlara halka açık wi-fi ağlarından bağlanmanız, siber korsanlar için saldırıları çok daha basit hale getirerek önemli bir güvenlik riski oluşturabilir. Akıllı evinizle iletişim kurarken VPN kullanmanız ya da özel ağ aracılığıyla bağlanmanız bu riski önemli ölçüde ortadan kaldırır.
Eviniz için çoklu ağ oluşturun
Günümüzde çoğu modem internete ihtiyaç duyan elektronik cihazlar için ayrı ağlar oluşturulmasını mümkün kılıyor. Cihazlarınız için farklı ağlar oluşturarak güvenlik konusunda avantaj sağlayabilirsiniz. Örneğin bilgisayarınızı kullandığınız ağ ile akıllı ev aletleri için kullandığınız ağınızı ayrıştırabilirsiniz. Bu basit adımlar güvenlik konusunda güçlü bir siber emniyet duvarı örme konusunda önemli bir katkı sağlayacaktır.
Parolalarınızı güçlendirin
Siber ortamdaki dijital varlıkların güvence altına alınmasında önemli bir adım olan güçlü parola oluşturma konusu bugüne değin son kullanıcılar için hep bir problem teşkil etti. Birden fazla cihaz için güçlü parolalara ihtiyaç olması ve oluşturulan bu parolaların karmaşık yapıda olmasıyla akılda kalıcı olamamaları, son kullanıcıları daha basit ve hatırlanır parolalar oluşturmaya iterken siber saldırganların işini de kolaylaştırıyor. Her cihaz için hem tahmini kolay hem de aynı parolaların kullanılması büyük risk arz ederken, düzenli aralıklarla değiştirilen ve tahmini zor parolalar güvenliğinizi bir kat daha arttırıyor.
Cihazlarınızı güncellemeye özen gösterin
Teknoloji büyük bir ivmeyle gelişirken siber korsanların saldırı yöntemleri de teknolojiye paralel olarak değişiyor ve daha etkin bir hale geliyor. Cihaz üreticisi firmalar ise yeni saldırı metotlarına karşı yazılımlarını sıklıkla güncelleyerek olası açıkları kapamaya ve risk teşkil eden hataları gidermeye çalışıyor. Çoğu kullanıcı için sıkıcı ve zaman kaybı olarak görülen cihaz güncellemeleri, sadece akıllı ev cihazları değil tüm bir IoT cihazları için önem arz ediyor.
Akıllı ev sektörü, güvenlik sektörüne paralel olarak gelişebilir. Güvenlik alanında gerekli inovasyonun sağlanmaması akıllı ev sektörünün gelişmesine olumsuz yönde etki edebilir. Bu sebeple cihaz geliştirici firmalardan son kullanıcıya, her adımda güvenliği ön planda tutarak ilerleme kaydetmek gerekiyor.