Geçmişten günümüze kullanıcısını arttırarak büyüyen, ödemeler dünyasının en heyecan verici teknolojisi dijital cüzdanları sizler için derledik.
Geleceğin ödeme yöntemi dijital cüzdanlar mı?
Genel kanının aksine elektronik ödemelerin tarihi 20. yüzyıl öncesine kadar gidiyor. Western Union, 1871’de ABD’de EFT yani Elektronik Fon Transferini ilk başlatan kuruluştu. 1960’larda internetin öncüsü olan ARPANET (ABD Gelişmiş Araştırma Projeleri Ajansı Ağı), elektronik ödemelerin önünü açacak bir girişim olarak yayına geçti. PayPal, 1990’ların sonunda World Wide Web üzerinden para göndermek için ilk yazılım çözümü olarak faaliyete geçti ve dünyanın ilk internet ödeme hizmeti sağlayıcısı oldu. 2000’lerin başında da çok sayıda benzer teknoloji çevrimiçi olarak ortaya çıktı.
Bugünse ödemeler dünyasının en heyecan verici teknolojisi dijital cüzdanlar. Sadece 2021 yılında 2,8 milyar dijital cüzdan kullanıcısı varken bu sayı 2022’de 3,4 milyara ulaştı. Juniper Research tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre de dijital cüzdan kullanıcısı sayısı 2026 yılında 5,2 milyarı aşacak.
Dijital cüzdan nedir?
Hızla büyüyen ve e-cüzdan olarak da bilinen dijital cüzdan, bireylerin ödeme bilgilerini elektronik olarak saklamasına ve yönetmesine olanak tanıyan yazılım tabanlı bir platform. Kullanıcıların kredi kartı, banka kartı ve banka hesabı bilgilerini güvenli bir şekilde saklamasına ve bunları çevrimiçi, uygulama içi veya mağaza içi ürün ve hizmetlerin ödemesini yapmak için kullanmasına olanak tanıyor.
Dijital cüzdanlar ayrıca sadakat kartı bilgilerini, kuponları ve diğer ödeme kimlik bilgilerini depolayabiliyor ve bu da kullanıcıların ödemeyle ilgili tüm bilgilerini tek bir yerde tutmasını kolaylaştırıyor.
5 farklı türü var
Dijital cüzdanlar kapalı cüzdan, yarı kapalı cüzdan, açık cüzdan, kripto cüzdanı ve IoT cüzdanı olarak farklı türlere de sahip. Ürün ya da hizmet satan bir şirket, müşteriler için kapalı bir cüzdan geliştirebiliyor. Geliştirilen kapalı bir cüzdanın kullanıcıları, kapalı cüzdanı yalnızca cüzdanı veren kuruluşla işlem yapmak için kullanıyor. İptallerden, iadelerden veya geri ödemelerden gelen para yine kapalı cüzdanlarda saklanıyor.
Yarı kapalı bir cüzdan, kullanıcıların listelenen satıcılarda ve konumlarda işlem yapmalarını sağlıyor. Bu tür cüzdanların kapsama alanı kısıtlı olsa da yarı kapalı cüzdanlar üzerinden hem online hem offline alışveriş yapılabiliyor. Açık cüzdanlar bankalar ya da enstitüler tarafından geliştiriliyor. Açık cüzdan sahibi kullanıcılar, banka ve ATM’lerden para çekme ve para transferinin yanı sıra yarı kapalı cüzdan ile izin verilen tüm işlemler için açık cüzdanlarını kullanabiliyor. Bir kripto cüzdanı, kullanıcıların Bitcoin ve Ethereum gibi kripto para birimleri göndermesine, almasına ve saklamasına olanak tanıyor. Bir kripto cüzdanı ile kullanıcılar, Microsoft’tan Starbucks’a kadar büyüyen bir tüccar listesinde kripto para birimi harcayabiliyor. IoT cüzdanı da elektronik cihazlardan ödeme yapılmasını sağlıyor. IoT cihazları çevrimiçi oldukları için kullanıcıların cüzdanlarına erişmek için ayrı bir cihazın varlığına ihtiyaçları olmuyor. Örneğin, bir IoT cüzdanı kullanarak doğrudan akıllı buzdolabından yiyecek sipariş etmek mümkün oluyor.
Avantajları neler?
Dijital cüzdan kullanmanın en önemli avantajlarından biri, geleneksel ödeme yöntemlerine kıyasla ek bir güvenlik katmanı sağlayabilmesi. Örneğin dijital cüzdanlar, kullanıcının ödeme bilgilerini dolandırıcılık ve hırsızlığa karşı korumak için şifreleme ve diğer güvenlik önlemlerini kullanabiliyor. Bugünün en popüler dijital cüzdanları olan Apple Pay, Google Pay, PayPal ve Venmo, akıllı telefonlar, tabletler ve akıllı saatler dahil olmak üzere çeşitli ödeme yöntemleri ve cihazlarla çalışarak kullanıcıların hızlı ve güvenli bir şekilde ödeme yapmasını kolaylaştırıyor.
Nerede kullanılıyor?
Dijital cüzdanlar genellikle e-ticaret web sitelerinde ve mobil uygulamalarda çevrimiçi alışveriş yapmak için kullanılıyor. Artık birçok perakendeci, temassız ödeme terminalleri veya QR kodları kullanarak mağaza içinde dijital cüzdan ödemelerini kabul ediyor. Bazı dijital cüzdan sağlayıcıları, elektrik faturaları veya kira ödemeleri gibi kullanıcıların bazı faturalarını doğrudan uygulama aracılığıyla ödemelerine izin veriyor. Dijital cüzdanlar, uçak bileti satın almak veya otel rezervasyonu yapmak gibi seyahatle ilgili harcamalar için de tercih ediliyor.
Uygulama alanı bu kadar geniş, güvenlik seviyesi de yüksek olan dijital cüzdanlar dijitalleşmeyle birlikte giderek nakitsiz toplumun en önemli ödeme aracı olacak görünüyor.
https://techaffinity.com/blog/trending-digital-payments-in-2023/
https://www.juniperresearch.com/press/digital-wallet-users-exceed-5bn-globally-2026