Yapay zeka teknolojisi hızlanarak büyüyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e göre yapay zeka teknolojisinde lider olan dünyanın hakimi olacak. Ülkeleri teyakkuza geçiren bu yorumun yanında son birkaç ayın en büyük heyecan yaratan gelişmesi de yine bir yapay zeka uygulaması ChatGPT. Sadece birkaç ay önce piyasaya sürülen ChatGPT, şimdiden tarihin en hızlı büyüyen tüketici uygulaması olarak kabul ediliyor. ChatGPT sadece birkaç ay içinde aylık 100 milyon aktif kullanıcıya ulaşarak rekor kırdı. TikTok‘un bu kadar kullanıcıya ulaşması dokuz ay, Instagram‘ın ise yaklaşık üç yıl sürmüştü.
Uygulamayı bu kadar heyecan verici kılan ise derin öğrenmeyi kullanan dil modeliyle insanlarla birçok alanda etkileşime geçebilmesi. Elon Musk ve Sam Altman tarafından kurulan OpenAI tarafından geliştirilen ChatGPT, neredeyse her bir olguyu biliyor ve kişisel bir öğretmen gibi sayısız soruyu doğal yanıtlarla cevaplandırabiliyor. Matematik problemleri çözmek, dekorasyon fikirleri vermek, bilgisayar kodu yazmak ve edebi bir makale kaleme almak da ChatGPT’nin yapabilecekleri listesinde…
Günde on milyon soruyu yanıtlayan ve giderek daha fazla yaygınlaşması beklenen uygulamaya dair endişeler de var. Bu endişelerden birini Open AI CEO’su Sam Altman da yakın zamanda dile getirdi. “Artık bilgisayar kodu yazmaya başladıklarına göre modeller saldırgan siber saldırılar için de kullanılabilir” açıklamasında bulundu. Nitekim bu açıklamanın hemen sonrasında da Altman, dezenformasyon konusuna da dikkat çekiyor. Yapay zeka modellerinin büyük ölçekli dezenformasyon için kullanılabileceğinden endişe ettiğini belirtiyor.
Çevrimiçi dezenformasyonu gözlemleyen ve üzerine alışan NewsGuard araştırmacılarının Ocak 2023’te yayınlanan bulgularına göre de ChatGPT, çeşitli ülkelerin hükümetlerinin tarzında propaganda yazabiliyor. Hatta Çin bu yıl şubat sonunda yapay zekayı propaganda yapmak için kullanabileceği endişesi ile ChatGPT’yi engelledi. Kötü amaçlı yazılım kodu üretmek konusunda da uygulama riskli bulunuyor.
OpenAI, ChatGPT’de bu riskli durumların önüne geçmek için çeşitli geliştirmeler yapmaya devam ediyor. Altman ve ekibi özellikle yapay zeka modellerinin gerçeği kurgudan ayırması için internet ve kendi tümdengelimli muhakemesini kullanacak aşamaya getirmeye çalışıyor.
GhatGPT’nin yaratması beklenen riskler sadece dezenformasyonla ya da siber risklerle sınırlı değil. Araştırmalar birçok mesleğin bu uygulamanın yaygınlaşmasıyla birlikte tehdit altında olduğunu ortaya koyuyor. OpenAI, Open Research ve Pensilvanya Üniversitesi tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre ChatGPT’nin tetiklediği teknolojik devrim nedeniyle kaybolma riski en yüksek mesleklerin başında matematik öğretmenliği, vergi memurluğu, finansal analistlik, yazarlık, web ve dijital arayüz tasarımcılığı, muhabesebecilik, gazetecilik ve idari asistanlık geliyor.
ChatGPT yapay zekanın olağanüstü ilerlemesini ve sürekli genişleyen potansiyelini gösteriyor. Yapay zekanın gelişimi inanılmaz bir hızla ilerlerken, ChatGPT ve ötesi gibi üretken modellerin geliştirilmesinin daha da çığır açan ilerlemeler getirmesi bekleniyor. Son olarak, üretken yapay zekanın geleceği, muhtemelen yapay zeka modellerinin insan zekasının yerini almak yerine onu artıran değerli araçlar olarak hizmet ettiği işbirlikçi insan-yapay zeka sistemlerini keşfetmeyi içerecek. İnsan becerilerini ve uzmanlığını tamamlayan yapay zeka sistemleri geliştirerek, üretken yapay zekanın tüm potansiyelini açığa çıkarabilir, sayısız alanda yeniliği yönlendirebilir ve teknolojinin geleceğini şekillendirebilir. Özellikle yapay zeka güdümlü tehdit algılama ve yanıt sistemleri daha sofistike hale gelecek ve işletmelerin ve bireylerin dijital varlıklarını daha iyi korumalarına ve giderek birbirine bağlı hale gelen bir dünyada gizliliği korumalarına olanak tanıyacak.