Securitas Technology Blog
Ana Sayfa » Teknoloji » Karanlık Fabrikalarda Güvenliği Sağlayan Teknolojiler

Karanlık Fabrikalarda Güvenliği Sağlayan Teknolojiler

Robotların insan müdahalesi olmadan üretim yaptığı aşamaya karanlık fabrikalarla ulaştık. Bu konuda öncü şirket ise Japon Fanuc oldu. Fanuc, 2001 yılından itibaren robotların yardımıyla robot üretimi yapıyor. Hollandalı Philips de elektrikli tıraş makinelerini karanlık fabrikasında üretiyor. Şirkette süreçleri denetlemek için kalite denetçisi olarak çalışan sadece dokuz kişi bulunuyor. Gelecekte üretimin büyük bölümünün karanlık fabrikalara kayması bekleniyor. Ancak günümüz koşullarında bu fabrikaların işleyişini sorunsuz gerçekleştirmelerinde bir takım teknolojiler ve güvenlik önlemleri işin olmazsa olmaz parçasını oluşturuyor.


Blockchain ile donanım kimliği kontrolü

Bunların başında da blockchain teknolojisi var. Karanlık fabrikaların veri güvenliğini sağlamak için blockchain ile IoT entegrasyonunu gerçekleştirmek gerekiyor. Blockchain’in IoT ile entegrasyonu, veri güvenliğini, güvenilirliği, şeffaflığı ve birlikte çalışabilirliği artırıyor. Donanım ve yazılım, karanlık fabrikaların temel bileşenleri olduğu için bu entegrasyon, donanım kimliğinin kontrol edilmesini destekliyor.

LiFi ile sorunsuz iletişim

Radyo frekansları yerine görünür, ultraviyole veya kızılötesi ışıklar kullanarak veri ileten LiFi teknolojisi (Low Fidelity) de karanlık fabrikalardaki tüm makineler arasında sorunsuz iletişimi destekliyor. Gecikmeden iletişim kurulmasını, üretim kalitesini artırıyor, karanlık fabrikalarda otomasyonun daha güvenilir olmasını sağlıyor.

IoT ile uzaktan izleme

Nesnelerin interneti yani IoT de karanlık fabrikalarda işin merkezinde yer alıyor. Temel amacı sensörler, yazılım ve donanım kullanarak akıllı nesneler oluşturmak olan IoT, karanlık fabrikalarda uzaktan izleme, çip yönetimi, güvenlik, malzeme yükleme ve boşaltma, bakım gibi hizmetler sunuyor. Kısacası IoT olmadan karanlık bir fabrika inşa etmek mümkün olmuyor. Karanlık fabrikaların tedarik zinciri bölümünde sorunlarla karşılaşıldığında, uçtan uca veri yönetimi ve analiz sorunlarıyla karşı karşıya kalınıyor. Bu noktada bir IoT platformu geliştirilmesi etkili veri işlemeyi, analitiği ve çıktı dağıtımını destekliyor.

Bulut bilişim ve edge entegrasyonu


Bulut bilişim ve edge bilişim entegrasyonu da karanlık fabrikalarda güvenliği sağlamanın bir diğer yolu. Edge bilişim, gecikmeyi azaltma, ağ performansını artırma ve güvenilir hizmetler sağlama potansiyeline sahipken bulut bilişim platformları büyük verileri işlemek için ölçeklendirilebiliyor. Merkezi olmayan edge bilişim ile merkezi bulut bilişimin birleştirilmesi, karanlık fabrikalar için etkili bir endüstriyel otomasyon platformu sağlıyor. Bu platformu birden çok veri kaynağı üretebilen ve verileri işleyebilen merkezi bir ekosistem olarak da adlandırmak mümkün. Örneğin endüstriyel bulut, endüstriyel otomasyonu desteklemek için özelleştirilmiş bir platform ve bu nedenle karanlık fabrikada veri güvenilirliğini sağlayan edge bilişim verilerini verimli bir şekilde analiz edebiliyor.

Süreçler AR ile simüle ediliyor

 

Artırılmış gerçeklik (AR) işitsel, görsel ve diğer duyusal öğeleri kullanarak simüle edilmiş bir sanal ortam oluşturmada güçlü bir teknoloji. Karanlık fabrikalarda süreçleri simüle etmek için AR teknolojisi kullanmak süreç güvenliği açısından önemli bir araç. Benzer şekilde artırılmış gerçeklik, iş ihtiyaçlarına göre veri işlemeyi anlamak için de bir yönlendirici olarak kabul edilebilir.