Pandeminin üzerinden neredeyse iki yıl geçti. İşletmeler tedarik zincirinde sürekli kesintiler yaşarken sektör fark etmeksizin çalışma yaşamında büyük değişiklikler oluyor. Bu ortamda güvenliğe yönelik riskler hiç olmadığı kadar arttı. Pandemi süreci ve yapay zeka alanındaki gelişmeler de siber saldırıları son derece artırdı. Güvenliğimizin artık nereden nasıl bir riskle tehdit altına gireceğini öngörmek zorundayız. Bu da 2022 güvenlik trendlerine ve teknolojilerine yön veren en güçlü gerçek… 2022 yılına girerken önümüzdeki bir yıl boyunca etkisini daha da artıracak güvenlik teknolojilerine ve trendlerine yakından bakalım.
Siber saldırılara karşı güvenlik teknolojileri de oyuna girecek
Siber güvenlik her şirketin gündeminde önemli bir yer tutmaya başladı. Bu durum güvenlik teknolojileri sektörünü çok ciddi şekilde etkiliyor. Çünkü nesnelerin interneti, uzaktan video izleme çözümleri gibi pek çok yeni teknoloji, siber saldırıya uğrayabiliyor. Hatta bugün 5’inci nesil otonom olarak tanımlanan direksiyon ve pedalın bulunmadığı araçların trafiğe katılmasındaki en önemli engel, araçların bağlantılı olması. Bağlantıda olmak, siber saldırılara tam anlamıyla karşı koyacak güç ve donanıma sahip olma gerekliliğini de beraberinde getiriyor. Siber güvenlik kuşkusuz 2022 ve sonrasında sıcak bir alan olmaya devam edecek. Ağlara giderek daha fazla cihazın bağlanması fiziksel güvenlik altyapısını koruyabilmek açısından büyük bir endişe kaynağı. IoT’nin faydalarının yanında saldırganlara çok daha fazla potansiyel giriş noktası vermesiyle önemli bir güvenlik açığına da neden oluyor. Güvenli ve yetkili erişim sağlamak için çok faktörlü kimlik doğrulama gibi gelişmiş siber güvenlik önlemleri almak kritik öneme sahip. Siber güvenlikte tehditler arttıkça güvenlik entegratörleriyle müşterilerin BT departmanlarının çok yakın çalışmasının zorunlu olduğu bir döneme girdik. Sistemler üzerindeki güvenlik teknolojileri ve standartları sürekli olarak yenilenip, en üst düzeyde tutulması artık bir zorunluluk. Ayrıca bu tip sistemlerin yönetimi sırasında da ilgili güvenlik kurallarının en üst düzeyde uygulanması gerekiyor. Fiziksel güvenlik ve tesis yöneticilerinin ve entegratörlerinin BT ve siber profesyonelleriyle aynı dili konuşabilmeleri giderek çok daha önemli hale gelecek. Pek çok şirket artık güvenliğini sağlayacak teknolojiyi doğru seçmek için özel bir çaba sarf ediyor. Güvenlik teknolojisi üreten şirketlerin de 2022 yılında eforlarının büyük kısmının güvenlik teknolojilerini siber saldırılara karşı da daha korunaklı hale getirmek olacağını şimdiden öngörebiliyoruz.
Video izlemede yeni akıllı ve önleyici çözümler
Video izleme teknolojilerinin güvenliği sağlamadaki rolü giderek kritikleşiyor. Yapılan araştırmalar global olarak video izleme sistemlerinin yaşadığı hızlı büyümeyi ortaya koyuyor. IDC’nin verilerine göre video izleme sistemleri pazarı önümüzdeki birkaç yıl içinde tarihinin en önemli büyümelerinden birini yaşayacak. 2019 yılında 23,6 milyar dolarlık büyüklüğe sahip pazar, 2025 yılında 44 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşacak. Büyük ya da küçük her işletmenin güvenlik kameralarına olan ihtiyacı artarken teknolojinin gelişmesi ile birlikte video izleme çözümleri de akıllanıyor. Eskiden yalnızca kayıt alan kameralar bugün sahip oldukları yetenekler sayesinde güvenlik alanında devrim niteliği taşıyan uygulamalara önayak oluyor. Güvenlik kameraları, yapay zekaya dayalı veri analizi yazılımlarıyla önemli ölçüde gelişti. Video ve görüntü veri analitiği, buluttan canlı veya arşivlenmiş video verilerini yapılandırabiliyor ve ölçülebilir iç görüler elde etmek için veri topluyor. Son kullanıcılar, videoyu ve görüntü verilerini görselleştirerek eğilimleri anlayabiliyor ve bu da eyleme dönüştürülebilen bilgiye ulaşılabilmesini sağlıyor. Yeni normalde uzaktan çalışmanın yaygınlaşması uzaktan güvenlik ihtiyacını da artırdı. Uzaktan Video İzleme (RVS) temeline dayalı akıllı önleyici güvenlik hizmetleri, işletmeleri veya mülkleri korurken, hiçbir ayrıntıyı gözden kaçırmıyor ve riskleri en aza indiriyor. Kameralar üzerlerindeki akıllı yazılımlar sayesinde izinsiz giriş, şüpheli bir paket ya da boş dolaşan biri anında fark edilerek, ihlal görüntüsü alarm olarak Uzaktan İzleme Merkezi’ne ulaştırılıyor. Operatörler gerekli önlemi anında alıyor. Bu şekilde pek çok olay henüz gerçekleşmeden önlenebiliyor.
Temassız Geçişle Yüksek Koruma
Pandemiyle birlikte artan hijyen kaygıları temassız geçiş kontrol sistemlerine ilgiyi artırdı. Gelecekte bu teknolojilere olan talebin daha da artması bekleniyor. Temassız geçiş kontrol sistemleri sisteme tanımlanan iris, yüz, parmak izi gibi biyometrik verileri işleyerek, herhangi bir yere dokunmadan güvenli şekilde giriş-çıkış yapılmasını sağlıyor. Arka planda çalışan derin öğrenme algoritmaları doğruluk payını en üst seviyeye taşıyor. Giriş çıkışın kontrol edilmesi gereken tüm alanlarda kullanılabilen bu sistemle, ziyaretçilerin ateş ölçümü ve maske kontrolünden geçmeden giriş yapmaları engellenebiliyor. Sağlık kaygılarının güvenlik ihtiyacını artırdığı bu yıl ve gelecekte temassız biyometrik geçiş kontrol sistemleri güvenlik sektörünün en önemli araçlarından biri olacağa benziyor.
Bulut Depolama Yaygınlaşacak
2022 ve sonrasında güvenlik sektöründe bulut hizmetler en fazla öne çıkacak teknolojilerden biri olmaya aday. Bulut depolama çözümleri sayesinde lokaldeki kamera görüntüleri güvenli bir şekilde internet üzerinden dış ortamdaki sunucular üzerine aktarılıp depolanabiliyor. Bu sayede işletmeler içerisindeki kayıt cihazı hasar görse ya da kaybolsa bile bulut depolama üzerinden kayıtlara sorunsuz şekilde ulaşmak mümkün oluyor. Bulut çözümleri sadece güvenlik açısından değil aynı zamanda erişim açısından da büyük avantajlar sunuyor. Bu çözümle bilgisayarlar veya akıllı telefon üzerinden istenen kamera izlenebiliyor. Üstelik bunu, tanımlanan yetkilere göre birden fazla kişi de farklı bilgisayar ve/veya akıllı telefon üzerinden yapabiliyor.
Lazer teknolojisi devrede olacak
Endüstriyel tesisler, fabrikalar ve hava limanları gibi büyük alanlar güvenliği sağlamanın en kritik ve zor olduğu yerlerin başında geliyor. Bu alanlara yönelik yeni çözümler içinde lazer teknolojisi 2022’de en öne çıkacak teknoloj olacak. Lazer ışınları kullanılarak en uzaktaki nesneleri algılayan çözümle geniş alanlar 360 derece taranarak güvenlik sağlanıyor. Bu yeni teknoloji güvenliğinden sorumlu olduğu alanlarda en yüksek doğrulukla ölçüm yapıyor. Bu teknoloji, kameralarla desteklendiğinde yanlış alarm alma oranı da düşüyor. En doğru analizi yapabilen sistem, yüksek doğrulukla sadece ihtiyaç olduğunda alarmı devreye alıyor.
Işıklı toplama ile ticaret güç kazanacak
Depolar ve üretim merkezleri için en kritik işlerden biri malzeme ve siparişlerin uygun şekilde toplanması ve yerleştirilmesi. Özellikle e-ticaretin arttığı bu dönemde, lojistik ve dağıtım merkezlerinde hız ve hata oranı daha da önem kazanıyor. Bu noktada öne çıkan yeni nesil bir teknoloji dikkat çekiyor. Işıklı toplama teknolojisi, depo ve dağıtım merkezlerinde bulunan personelin daha hızlı ve hatasız işlem yapmasını sağlıyor. Bu teknolojiyle personel herhangi bir yazılı belge, kağıt, bilgisayar, el terminali gibi araçlar kullanma gereği duymadan toplayacağı ürünlere ışıklı butonlar ile yönlendiriliyor. Sipariş veya toplanacak malzeme barkod ile sisteme tanıtılıyor ve toplanacak ürünlerin raflarındaki ışıklı butonlar aktif hale geliyor bu sayede görevli personel ürünleri kolayca toplayabiliyor.
Yapay Zeka Önemini Katlayacak
Yapay zeka güvenlik alanında en güçlü araçlardan biri olmaya 2022’de de devam edecek. Yapay zeka algoritmalarının kullanıldığı güvenlik kameraları bu yıl ve gelecekte proaktif güvenlik sunarak erken uyarıyla pek çok olayı gerçekleşmeden önlemeye devam edecek. Kameralar üzendeki yapay zeka yazılımları sayesinde izinsiz giriş, şüpheli bir paket ya da boş dolaşan birinin anında fark edilip, ihlal görüntüsü alarm olarak uzaktan izleme merkezine ulaştırılması mümkün. Bu durumda operatörler gerekli önlemleri hızla alabiliyor. Bugün yapay zeka tabanlı video analiz sistemleri farklı olaylardan öğrenerek kendini geliştiriyor. Önümüzdeki dönemde yapay zeka güvenlikte daha fazla ve etkin kullanılacak. En kısa zamanda, en doğru aksiyonun alınması için yapay zeka vazgeçilmez olacak.
Hizmet Olarak Güvenlik Yükselişe Geçecek
Güvenlik sektörü için yükselişe geçecek bir diğer konu da hizmet olarak güvenlik. Güvenlik teknolojilerine ilişkin tüm ihtiyaçları kapsayan hizmet olarak güvenlikte, ürün tedariğinden montaja, 7/24 servisten bakıma, uzaktan alarm izleme merkeziyle alarm müdahaleden raporlamaya tüm güvenlik ihtiyaçlarını karşılayan çözümler bulunuyor. Kısacası tek ihtiyacı güvenlik olan işletmeler, ihtiyacına uygun güvenlik hizmetine tek bir sözleşmeyle sahip oluyor. Hizmet olarak güvenlik sayesinde işletmeler kendi işlerine odaklanacakları bir dünyaya geçiş yapacak.