Securitas Technology Blog
Ana Sayfa » Teknoloji » Sanal ve Artırılmış Gerçeklik Güvenlik Dünyasını Nasıl Dönüştürüyor?

Sanal ve Artırılmış Gerçeklik Güvenlik Dünyasını Nasıl Dönüştürüyor?

2016 yılında tüm dünyayı saran Pokemon Go çılgınlığı aynı zamanda tüm dikkatleri artırılmış gerçeklik teknolojisine çevirdi. Her ne kadar geçmişi çok daha uzun olsa da Pokemon’un arka bahçesinde dolaştığını gören kullanıcılarla birlikte konunun medyaya yansıması ile geniş kitleler de artırılmış gerçeklikle tanışmış oldu.

Sanal Gerçeklik (Virtual Reality) (VR) son derece çarpıcı bir şekilde gerçekçi görüntüleri, sesleri ve diğer duyguları oluşturmanın bir yolu olarak ortaya çıkarken Artırılmış Gerçeklik (Augmented Reality) (AR), gerçek dünya ortamına sanal nesneleri ekliyor. Bugün bu iki teknolojinin yarattığı Pazar, rekor bir hızla büyüyor. Statista (The statistics Portal for Market Data) verilerine göre 2021 yılında 30,7 milyar dolara ulaşan pazarın sadece 3 yıl içinde yani 2024 yılında 300 milyar dolarlık bir hacme ulaşması bekleniyor.

Mekandan bağımsız güvenlik takibi

Bu hızlı büyümede bu teknolojileri kullanan sektörlerin sayısının hızla artması önemli bir etken. Birkaç yıl öncesine kadar ağırlıklı üretim ve perakende sektörlerinde ön plana çıkan artırılmış ve sanal gerçeklik teknolojileri bugün, biyoteknoloji ve inşaatın yanında güvenlik sektöründe de yaygın olarak kullanılıyor. Güvenlik sektöründe bu teknolojileri ön plana çıkaran ise kullanım kolaylığı ve sağladığı kişiye özel çözümler.

Örneğin güvenlik sektöründe AR/VR teknolojileri sayesinde mekan bağımsız olarak güvenlik takibi yapmak mümkün. Güvenlik uzmanları bilgilere monitör aracılığıyla bakmak yerine AR/VR gözlükleriyle etrafta dolaşabilir ve herhangi bir nesneye veya yüzeye eklenmiş bilgilere bakabilir ve bunlarla etkileşime geçebilir. Gecenin bir yarısı acil durum çağrısı alan bir güvenlik yöneticisi, krizi yönetmek için iş yerine gitmesine gerek kalmadan sadece gözlüklerini takarak duvara yansıtılan bilgileri görebilir. İstediği yerde yüzen tabletleri veya dev dokunmatik ekranları varmış gibi durumu yönetebilir.

3 boyutlu derin görüntüleme

Tesisleri daha güvenli hale getirmek için sahadaki güvenlik görevlileri, güvenlikle ilgili bilgileri gerçek zamanlı olarak etkin bir şekilde iletmek için AR gözlüklerini kullanabilir. Farklı noktalardaki güvenlik çalışanları meslektaşlarından gelen sözlü bilgilere güvenmek yerine gerçek gelişmeleri bu gözlükler sayesinde olduğu gibi alabilir ve daha hızlı aksiyona geçebilir.
Artırılmış ve sanal gerçeklik aynı zamanda üç boyutlu derin bir görüntüleme sunuyor. Üç boyutlu bir derinlik de kişi sayımı gibi bazı analiz video türlerinde çok daha doğru sonuçlar elde edilmesini sağlıyor. Üç boyutlu görüntü almanın yakın zamanda tüm
güvenlik kameralarının bir özelliği haline gelmesi bekleniyor. Aynı zamanda yine artırılmış ve sanal gerçeklik teknolojileriyle mekanların hızlıca üç boyutlu haritalamasını yapmak da mümkün hale geliyor. 3 boyutlu haritalar gelişmiş algoritmalarla birleştiğinde güvenlikle ilgili karar almayı rekor seviyede hızlandırması bekleniyor.

Olası hataların önüne geçmesini sağlıyor

Artırılmış ve sanal gerçeklik teknolojileri güvenlik sektörünün eğitim alanında bugün etkin olarak kullanılıyor. Çalışma ortamını üç boyutlu ve dinamik bir görüntüyle ortaya koyan teknolojiler sayesinde kişiler iş güvenliği eğitimlerini en etkin şekilde alabiliyor. Örneğin bu teknolojileri güvenlik eğitimlerinde ve tatbikatlarında kullanmak güvenlik önlemlerinin kontrolünü basitleştirir, olası hataların önüne geçmesini sağlıyor. Çeşitli kaza senaryoları oluşturarak bunların olası etkilerini simüle etmek ve mevcut güvenlik önlemlerinin etkinliğini değerlendirmek mümkün oluyor. Uzaktan ve kişiyi iş ortamının içinde hissettirerek daha etkin bir iş güvenliği eğitimi sunmak, zaman ve maliyet avantajı kazandırıyor. Bir yangın eğitimini kişilere ortamı yaşatarak, kişisel koruyucu giydirerek, söndürme cihazı kullandırarak vermek mümkün hale geliyor. Sanal Gerçeklik ve Artırılmış Gerçeklik uygulamaları ile tahliye tatbikatları dahil olmak üzere birçok durumda, ses, ışık ve görüntü hatta duyusal uyaranların kullanımı ile kullanıcıya gerçeğe yakın bir deneyim yaşatılabiliyor. Tüm bunlar da zamandan ve maliyetten tasarruf sağlıyor.

https://www.statista.com/statistics/591181/global-augmented-virtual-reality-market-size/