Son yıllarda özellikle büyük ölçekli ve karma projelerin sayısının artmasıyla tüm dünyada Proje Yönetimi konusu önem kazanmaya başladı. Özellikle kurumsal şirketler, hayata geçirdikleri projelerde karşılaştıkları operasyonel riskler ve iletişim koordinasyon problemlerinden kaynaklanan kayıpların önüne geçmek için Proje Yönetimi modelini uyguluyor.
İletişim hatalarının şirketlere yıllık faturasına baktığımızda da Proje Yönetim modelinin neden giderek önem kazandığı net olarak ortaya çıkıyor. Yapılan hesaplamalara göre iletişim zayıflığı çalışan sayısı 100’ün altında olan şirketlere yıllık 420 bin dolara, 100 binin üzerinde çalışanı olan şirketlere ise 62 milyon dolara mal oluyor. Pandemi etkisiyle uzaktan çalışmanın giderek yaygınlaşmasıyla bu rakamların daha da artmasından endişe duyuluyor.
Peki Proje Yönetimi şirketlere ne tür kazanımlar sağlıyor?
Proje Yönetimi sayesinde doğru tahminleme ve daha az riskle projelerin hedeflenen zamanda ve yüksek verimlilikle tamamlanması mümkün oluyor. Project Management Institute’un yaptığı bir araştırmaya göre de Proje Yönetimi modelini uygulayan işletmeler ana hedeflerine ulaşmada uygulamayanlara kıyasla yüzde 38 daha fazla başarılı oluyor.
İşleyişin nasıl olduğuna gelince… Uzman kadrolar tarafından uygulanan Proje Yönetimi modelinde ilk süreç projeyi anlamak. Bunun için satış ve teknik ekipten kapsamlı bir bilgi aktarımı yapılıyor. Proje yönetim ekibi, gerekli analizleri yapıp kendi hazırladığı sistem bazlı sorulara cevap arıyor. Ardından sorumluluk matrisi oluşturuluyor, görev ve sorumluluklar belirleniyor. Tüm bu süreçte olası riskler saptanıp, risklerin hayata geçmesi durumunda alınacak aksiyonlara ilişkin planlama yapılıyor. Projede tüm süreçler planlamaya uygun olarak takip yapılıyor. Proje Yönetim ekipleri, karmaşık, çok lokasyonlu ve kompleks işlerin başarıyla tamamlanması için görev yapıyor. Proje yöneticisi ekipler arasındaki koordinasyonu ne kadar iyi sağlarsa projenin başarısı da o kadar artıyor. Temel amacı süreçleri iyileştirmek olan Proje Yönetiminde doğru tahminleme ile daha az risk alarak yüksek verimliliğe ulaşmak nihai hedef. Böylelikle proje kârlılığı da kendinden artırılmış oluyor.
Sensormatic olarak biz de Proje Yönetim Ofisimiz ile projeleri plana uygun, zamanında, planlanan maliyetler içerisinde ve belirlenen kapsamı karşılayacak şekilde gerçekleştirerek dünyanızın daha güvenli hale gelmesine yardımcı oluyoruz.
Kaynak: https://saaslist.com/blog/project-management-statistics/