Uzun bir kapanma sürecinin ardından 1 Haziran’dan itibaren normalleşme sürecine girdik. Aşılamada kapsamın genişletilmesi ve her gün yüzbinlerce kişinin aşılarını yaptırmasıyla pandemide artık tünelin ucundaki ışığı görmeye çalışıyoruz. Yeni normalleşme döneminde, yeni nesil güvenlik teknolojileri hayatımıza kaldığımız yerden devam etmemiz için insanoğlunun en büyük yardımcısı haline geldi.
Yeni nesil güvenlik teknolojileri özellikle binlerce iş yeri, üretim tesisi, restoran, otel ve AVM’nin tekrar faaliyete geçmesiyle açık ve kapalı alanlarda artan insan yoğunluğunun salgının yayılımını artırmaması için kritik rol oynuyor. Yoğunluk ölçüm çözümlerinden noktasal ısı tespiti yapan termal kameralara, ateş ölçen teknolojilerden maske kontrolü yapan kameralara kadar birçok temassız teknoloji sağlığımızı korumamızın ve güvenliğimizi sağlamanın adeta garantisi haline geldi. İşte hayatımızın yeni normalinde güvende hissetmemizi sağlayan yeni nesil güvenlik teknolojileri ve en önemli özellikleri…
Noktasal ısı tespitiyle termal kamera korumaya kapıda başlıyor
Her ne kadar içinde bulunduğumuz dönemi ‘normalleşme’ olarak ifade etsek de tüm dünya hala pandemiyle büyük bir mücadele içinde. Her gün akşam saatlerinde telefonlarımızın ekranına düşen ve bakmadan geçemediğimiz COVID-19 güncel vaka bildirimleri kabusumuz olmaya devam ediyor. Kendimizi, sevdiklerimizi, çalışanlarımızı ve toplumu korumaya kısacası yaşama içgüdüsüyle önlemlere uymaya büyük hassasiyet göstermek zorunda olduğumuzu da biliyoruz. İşte bu içgüdüyle hareket ederken hepimizin en büyük endişesi de girdiğimiz alanlarda COVID-19 hastalarıyla temas etmek. Yeni nesil güvenlik teknolojilerinin en önemlilerinden biri de işte bu mekanların girişine konumlandırılabilen termal kameralar.
COVID-19’un en önemli belirtilerinden biri ateş. Noktasal Isı Tespiti Yapan Termal Kamera Çözümü bu konuda önemli bir işlevi yerine getiriyor. Her türlü işletme ve kurumda kullanılabilen bu çözüm vücut sıcaklığı normal değerlerin üzerindeki kişileri tespit edebilmeyi sağlıyor. Çözüm ayrıca video analiz özellikleri sayesinde maske kullanımının zorunlu olduğu noktalarda sesli ve görsel uyarı yapmanın yanında, maskesiz girişlerin de engellenmesine yardımcı oluyor.
Temassız geçişte biyometrik veri ve mobil etkisi
Temassız geçiş kontrol sistemlerine olan ilgi pandemi başlangıcından itibaren sürekli artıyor. Temassız geçiş kontrol sistemleri sisteme tanımlanan iris, yüz, parmak izi gibi biyometrik verileri işleyerek, herhangi bir yere dokunmadan güvenli şekilde giriş-çıkış yapılmasını sağlıyor. Çözüm, havaalanı, otel, okul, AVM, mağazalar, iş merkezleri ve üretim tesisleri gibi insan trafiğinin yoğun olduğu yerler için ideal bir kullanım sunuyor.
Diğer yandan hayatımızın her alanına giren cep telefonları ve mobil cihazlar da temassız geçiş kontrol sistemlerinde etkin olarak kullanılıyor. Mobil geçiş kontrol sistemlerinde tuş paneli ya da akıllı kartların yerini akıllı telefonlar ve mobil cihazlar alıyor. Uygulama sayesinde ofiste, otoparklarda anahtar olarak cep telefonları ve mobil cihazlar kullanılıyor. Kurulumu oldukça basit olan sistemde, kullanıcılar cep telefonu ya da mobil cihazlarına indirdikleri bir uygulamayla kendi mobil kimliklerini oluşturup kullanıma başlıyor.
Pandemide kalabalığa geçit vermeyen güvenlik çözümleri
Yeni normalde hem kapalı hem de açık mekanlarda en önemli sorun insan yoğunluğu. Yoğunluk Ölçüm Çözümü, gerçek zamanlı analiz yeteneği sayesinde, bir alandaki kişi sayısının anlık olarak takip edilebilmesini sağlıyor. Yoğunluk ölçümü yapılacak alanın girişine konumlandırılan ekrana, içeride kaç kişi olduğu, kaç kişinin girebileceği ve yaklaşık ne kadar süre bekleneceği bilgileri görsel olarak yansıtılıyor. Bu çözüm, özellikle insan yoğunluğunun çok olduğu AVM’ler ve havaalanlarında bulunan yemek alanlarında, mağazaların girişlerinde oldukça etkin şekilde kullanılabiliyor.
Yeni nesil PDKS ile uçtan uca çalışan takibi
Binlerce kişinin bir arada çalıştığı ofisler ve üretim tesislerinde de teknoloji sayesinde alınan önlemler hayatı normalleştirmede önemli rol oynuyor. Örneğin bu alanda geliştirilen Passlogic, birçok farklı bina otomasyon ve güvenlik sisteminin birbiriyle kolayca iletişim kurmasını sağlayarak hem çalışan hem de ziyaretçi trafiğini uçtan uca takip ediyor. Passlogic’e sahip bir firma, bir çalışanında COVID-19 tespit edildiği durumda, çalışanın daha önce iş yerinde bulunduğu ortamların, temas ettiği kişilerin kimler olduğunun raporunu alabiliyor.
Yeni normalde vardiya planlama ve yetki kontrolünü de yine bu PDKS yazılımı yapıyor. Çalışanın servis araçlarına ve yemekhaneye giriş yetkilerini kontrol edebiliyor, kişi sayılarının kolaylıkla sınırlandırılmasına yardımcı oluyor. Yazılım, bu sınırlandırmalara uyulup uyulmadığını kontrol altında tutuyor. Örneğin serviste 6 kişi olması gerekirken 9 kişi bulunuyorsa İK departmanını hemen bir elektronik postayla uyarıyor. Bununla birlikte servis kullanımında da verimlilik sağlanıyor. Ayrıca yazılıma eklenen HES (Hayat Eve Sığar) kodu sorgulama modülü sayesinde çözümü kullanan kurumlar personel ve ziyaretçilerinin HES kodunu yazılım üzerinden sorgulayabiliyor.
Güvende hissederek normalleşelim!
Hayatın tam anlamıyla normale dönmesi insanın olduğu her yerde güvenliği sağlamaktan geçiyor. Toplum olarak yeni normali benimsememiz, mesafe ve hijyen kuralına tam olarak uymamız gerekiyor. Bu süreçte en büyük destekçimiz teknoloji. Tüm kurum ve kuruluşlarda, plaza, okul, AVM, havalimanı gibi mekanlarda kişilerin güvenli geçişini sağlamak, salgın için tehdit oluşturmayacak yoğunlukta insan hareketini kontrol etmek, hastalık belirtileri taşıyan kişileri ya da önlemlere uymayanları belirlemek bu noktada çok önemli.
Tüm bunları teknolojik çözümlerle yapabilmek ise en önemli şansımız. Sensormatic olarak temassız elektronik güvenlik çözümlerinden, noktasal ısı tespiti yapan, ateş ölçen, maske kontrolü yapan termal kameralara kadar tüm yeni nesil güvenlik teknolojilerimizle, hayatın yeni normalinde güvenliği sağlamaya devam edeceğiz. Bu sayede güvende hissederek normalleşeceğimiz sağlıklı bir yaz diliyoruz…