Akıllı güvenlikte ileri teknoloji riskleri oluşmadan önlüyor, sorunları en aza indiriyor
Güvenlik sistemleri, klasik güvenlik hizmetlerine göre AVM, iş yeri, depo, okul, hastane, konut sitesi gibi alanlardaki tehlikeleri oluşmadan önleyen ve gerçekleşmesi halinde de hızlı şekilde müdahale edilmesini sağlayan son teknolojik sistemlerdir. Bunlar başlıca;
- Risk analizi yapabilen sensörler,
- İris ve Yüz tanıma sistemleri,
- Ateş ölçümü de yapan gelişmiş kamera
- Yapay zeka, bulut ve makine öğrenimi sistemlerinden oluşur.
Güvenlik, en büyük ihtiyaçlar arasında yer alıyor. Inkwood Research, güvenlik ihtiyacının giderek artmasıyla global güvenlik teknolojileri pazarının 2024 yılına kadar yıllık ortalama yüzde 15,79 büyüyeceğini tahmin ediyor. Güvenliği sağlamak için bugün teknolojinin sunduğu imkanlar dünyasında ise pek çok alternatif bulunuyor. Önemli olan doğru hizmeti doğru şirketten satın almak. Peki, doğru ve verimli akıllı güvenlik sistem /ürün seçimi nasıl gerçekleşmeli? Tüketiciler şirketlerin kendilerine sunacakları akıllı güvenlik sistemleri/ürünleri hakkında ne kadar fazla bilgi sahibi olursa, seçimleri o oranda kolaylaşır ve çeşitlenir. Akıllı güvenlik sistemleri kendi içinde pek çok dala ayrılıyor; teknolojinin gelişimini yakından takip eden bu sistemler birçok yeni özelliği bünyesinde bulunduruyor. Gelişen teknolojiyle beraber akıllı güvenlik sistemleri tercihleri de çeşitleniyor. Günümüzün en gözde akıllı güvenlik sistemleri ve onların çalışma prensipleri şöyle sıralanıyor:
Uzaktan izleme çözümleri
Yapay zeka, makine öğrenimi, bulut, biyometrik teknolojilerle temassız geçiş kontrol sistemleri, güvenlik sektöründe adeta işin merkezine yerleşiyor. Güvenlikte tehditler ihtiyaç duyulan her noktada derin ve çok boyutlu analiz yeteneğine sahip sensörlerle takip ediliyor. Kameralar, video analiz özellikleriyle şüpheli unsurları belli mesafeden saptayıp uyarı sistemlerini devreye sokuyor. Uzaktan İzleme Çözümleri’nde kameralarla birlikle akıllı yazılımlar kullanılıyor. Bu şekilde operatörlerin gözden kaçırabileceği tüm detaylar yakalanıyor. Yetkisiz giriş, şüpheli paket ya da şüpheli şahıslar anında operatörlere bildiriliyor.
Böylelikle olaylar gerçekleşmeden akıllı önleyici güvenlik sayesinde proaktif şekilde engellenebiliyor. İşte bu tür gelişmeleri yakından takip eden şirketlere öncelik vermek gerekiyor.
Analizler yapılıyor
Aynı zamanda bugünün güvenlik anlayışı tehlikeyi oluştuğunda değil, oluşmadan önce önlemeye yönelik şekilleniyor. Teknolojiler de buna göre kullanılıyor. Akıllı önleyici güvenlik, birbirini destekleyen, kapsamlı bir çözüm karması gerektiriyor. Bugün endüstriyel bir tesiste güvenlik önlemi almak isteyen her şirket fiziksel güvenlik hizmetini, teknolojiyi, uzaktan izleme hizmetini farklı yerlerden tedarik edilebiliyor. Ama akıllı ve önleyici güvenlik sağlamak için ideal güvenlik kurgusunda risk danışmanlığıyla tüm kurgunun bütünleşik olarak ele alınması gerekiyor. Tesise özel tasarlanan güvenlik kurgusu kapsamında akıllı teknolojilerle, güvenlik uzmanlarının, uzaktan izleme merkezinin birlikte çalışacağı bir sistem tasarlanması lazım. Devam eden süreçte de değişen riskler sürekli analiz edilip sistem geliştirilmeli. Ancak bu şekilde akıllı ve önleyici güvenlikten söz edilebilir.
Dedektörler devreye giriyor
Akıllı önleyici güvenlikte risk analizi çok önemli. Kullanılan yüksek teknoloji sayesinde geçiş güvenliğinden yangın algılama sistemleri gibi birçok konuda, bu hizmeti veren şirketlerin ürünleri riskleri algılayıp saptıyor, ardından kurgulanmış senaryoları devreye alarak bir olay henüz oluşmadan önleyebiliyor. Örneğin yangını büyümeden önlemek mümkün. Dedektörün devreye girmesi sonrasında, çıkış kapı ve turnikelerinin otomatik olarak açılarak asansörlerin kullanıma kapanması gibi süreçler de entegrasyon sayesinde eş anlı olarak gerçekleşiyor. Gelişmeler güvenlik görevlilerinin akıllı telefon ya da tabletlerine anlık olarak aktarılarak bilgilendirmeler gecikmeden yapılabiliyor. Akıllı önleyici güvenlik konusunda önde olan şirketler, ihtiyaç duyulan her yerde güvenliği sağlamak için risk analizi yaptıktan sonra akıllı güvenlik çözümlerini dışarıdan içeriye doğru katmanlı bir şekilde kurguluyor.
Kameralar hareketi algılıyor
Öte yandan güvenlikte, caydırıcı olmak kritik bir öneme sahip. Hırsızlık ya da özel alan ihlali gibi durumlar söz konusu olduğunda imdada ilk olarak çevre güvenlik sistemleri yetişiyor. Akıllı kameralar hareketleri otomatik olarak algılayıp, alarm üretiyor ve potansiyel tehlikeleri güvenlik birimin ekranına gerçek zamanlı olarak aktarıyor. Böylece güvenlik görevlileri, oluşan riske dair bir ön bilgiye sahip oluyor. Bu noktada uzaktan sesli anons sistemiyle şüpheliye sözlü bir uyarı yapılabiliyor. Anons, oraya kazara girmiş olan bir kişinin oradan hızla uzaklaşmasını sağlarken, kötü niyetli kişi ya da gruplara ise ‘Güvenlik güçlerinin sizden haberi var, müdahale etmeden burayı hemen terk edin’ uyarısını yapıyor. Hayata geçen bu teknolojiler sayesinde akıllı sistemler riskleri henüz gerçekleşmeden tespit edebiliyor ve önlenmesi için zaman kazandırıyor. Uygulanan bu yöntemlere ise sektörde önleyici güvenlik kurgusu ismi veriliyor.
Kalabalık ölçümü yapılıyor
Dile getirdiğimiz gibi bugün güvenlik kavramında sağlık da büyük yer tutuyor. Covid-19 nedeniyle sosyal mesafenin korunması hayli önemli. Cafe, restoran, okul, hastane, AVM gibi alanlarda yoğunluk ölçümü çözümü oldukça hayati. Üç boyutlu algılama yapan sensörler ve kameralarla mekanların yoğunluğu gerçek zamanlı olarak analiz edilirken ve gerekli durumlarda uyarı yapılıyor. Böylelikle insan trafiğinin yoğun olduğu bölgelerin kontrol altına alınmasına yardımcı olunuyor. Önleyici güvenlik sistemiyle beraber ofis ve AVM’lerde asansör bekleme lobisi, WC, yemek ve diğer dinlenme yerleri gibi alanlara yerleştirilen ekranla içeride kaç kişi olduğu, kaç kişinin girebileceği ve yaklaşık ne kadar süre bekleyeceği bilgilerini görsel olarak yansıtılabiliyor. Böylece sosyal mesafe kontrol altına alınmış oluyor. Öte yandan ateş ölçer termal kamera ile yapılan ısı ölçümü de yüksek ateşe sahip kişileri tespit edip sesli ve görsel uyarı veriyor. İstenirse maske kullanmayan kişileri de algılayabiliyor.
Covid-19 ile mücadele ediyor
İş yerlerinde giriş-çıkış kontrolleri temassız teknolojiler sayesinde güvenle gerçekleştirilebiliyor. Biyometrik geçiş kontrol sistemleri arasında yer alan iris tanıma ve yüz tanıma teknolojileri, temassız erişim özellikleriyle salgında en önemli sorunlardan biri haline gelen hijyen sorununa da çözüm oluyor. Çalışanlar ve ziyaretçiler daha önce sisteme tanıtılan yüz ve iris bilgileri sayesinde herhangi bir yere dokunmadan sadece birkaç saniyede giriş-çıkış yapabiliyor. Koronavirüs ile mücadele kapsamında pek çok işyeri, ofis ve otellere girişte HES (Hayat Eve Sığar) kodu sorgulaması yaygın olarak uygulanıyor. Personel devam takip sistemlerine eklenen HES kodu sorgulama modülü ile çalışma alanına temaslı, hasta kişilerin girmesi engellenebiliyor.
Şirket seçimi nasıl yapılmalı?
Yangın, hırsızlık, bulaşıcı hastalık ve saldırılardan korunmak için önleyici güvenlik hizmetlerinden yararlanmak bugünün olmazsa olmazları arasında bulunuyor Teknolojinin gelişen imkanlarından sonuna kadar yararlanan şirketler, önleyici güvenlik konusunda müşterilerine her geçen gün yeni sistemleri sunuyor. Burada en doğru yol, uzman ekibe sahip şirketlere müracaat ederek hane ve iş yerleri için özel gereksinimlere yanıt veren ve satış sonrası da teknik desteğin 7/24 alınabileceği firmaları seçmekten geçiyor. Peki bu seçim nasıl yapılacak? İlk olarak hangi potansiyel güvenlik tehlikeleri olduğunu tespit etmek ve ihtiyaç duyulan her yerde güvenliği sağlamak için risk analizi yapmak gerekiyor. Bunu gerçekleştirmek de öyle sanıldığı kadar kolay değil. Mutlaka konusunda uzman bir ekibin, güvenlik hizmeti alacak hane ya da üretim tesisi, AVM gibi alanı incelemesi gerekiyor. Aynı zamanda güvenliği sağlamaya aday şirketin ekibinin de konusunda uzman ve tecrübeye sahip olması şart. Demek ki ilk kriter, uzman ekiplere sahip şirketler ile yola çıkmak olmalı. Ardından ise güvenlik hizmetleri sunan yüksek teknolojiden yararlanan şirketlere yönelmek gerekiyor. Çünkü güvenlik ve önleyici güvenlik hizmetleri başlı başına ileri teknolojiyi kullanan, verilerini işleyen ve buna göre hareket eden karmaşık yapılardan oluşuyor. Bu noktada, güvenlik teknolojilerini en yeni şekilde takip eden şirketler bir adım öne çıkarken, global teknolojileri izleyen ve proaktif rol alabilen şirketler de rekabette ön planda bulunuyor.
Akıllı güvenlik can ve mal kayıplarının önüne geçen yüksek teknolojinin kullanımıyla devreye alınan karmaşık sistemlerden oluşuyor. Bu nedenle hangi sistemin kullanılacağının alanında uzman hizmet sağlayıcı şirket ile birlikte belirlenmesi gerekiyor. İhtiyacın tespit edilmesi, satış sonrası servis hizmeti ve sistemin eksiklerinin analiz edilmesi en az güvenlik sistemi kadar önem arz ediyor. Bu noktada Sensormatic’in müşterilere sunduğu birçok avantajlı ve yüksek teknolojiye sahip akıllı güvenlik sistemleri yıllardır güvenle kullanılıyor.