Securitas Technology Blog
Ana Sayfa » Haber » Koronavirüs Otomasyona Nasıl Hız Kazandırdı?

Koronavirüs Otomasyona Nasıl Hız Kazandırdı?

COVID-19 kriziyle insanlar uzaktan çalışmaya yönlendirilirken, işverenler de dijitalleşme ve otomasyona odaklandı.

Çin’in Wuhan şehrinde başlayarak tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs, kolay yayılması ve yüksek sağlık riski taşıması nedeniyle hayatları izole sürdürmeyi zorunlu hale getirdi. 45 ülkeden iş sahiplerinin yarısı, koronavirüs salgını sırasında çalışanlarını evden çalışmaya yönlendirmek zorunda kalırken, işlerin devamlılığı için otomatikleştirme planlarını da hızlandırdı. Yapılan bir araştırma iş sahiplerinin %41’inin salgın sonrası dünyaya hazırlanırken otomasyonun hızlandırılması için yatırım yaptıklarını ortaya koyuyor.

Yapılan bir araştırma iş sahiplerinin %41’inin salgın sonrası dünyaya hazırlanırken otomasyonun hızlandırılması için yatırım yaptıklarını ortaya koyuyor.

Yaşanan salgın krizi sebebiyle işsizli sayısı 4 milyona ulaşarak rekor kıran Amerika yanı sıra İngiltere’de işsizlik nedeniyle kredi başvurusuna olan talep 9 gün içinde 477.000 kişiye ulaştı. Kriz yalnızca insanların hayatlarını kaybetmelerine neden olmakla kalmadı, aynı zamanda geçim kaynaklarını da riske attı. İş verenler ve iş liderleri ise COVID-19’un küresel olarak sebep olduğu benzeri görüşmemiş etkiye acil olarak yanıt verirken, öte yandan işgücü refahı ve işlerin korunmasını da amaçlıyor.

İngiltere’de hükümet, salgın nedeniyle işini sürdüremeyen çalışanların maaşlarının %80’lik kısmını karşılayacağını belirtirkin, Japonya orta ölçekli şirket çalışanlarının maaşlarını % 100 oranında karşılamayı taahhüt etti. Amerika’da ise ekonomiyi ayakta tutması için 2 trilyon dolarlık yardım paketi onaylandı.

Yine yapılan araştırmaya katılan 2.900 yöneticiden %43’ü yılın üçüncü çeyreğine kadar normale dönüleceğini dile getirirken yöneticilerden %73’ü, normale dönülünceye kadar COVID-19’un küresel ekonomi üzerinde ciddi etkiler bırakacağını düşünüyor.

İşletme sahipleri dönüşüm planlarının şu anda durakladığı ya da yavaşladığının farkında. Bu planlar, muhtemelen istikrar yeniden kazanıldığında bir kez daha başlayacak ve yöneticiler işlerini tekrar canlandırmak, şekillendirmek, yeni çözümler üretmek ve uzun vadeli değerler yaratmak için daha hızlı hamleler yapmak zorunda kalacak.

İngiltere hükümeti tarafından yapılan bir başka araştırmaya göre ise İngiltere’de 1,5 milyon çalışan işini otomasyona kaybetme riskiyle karşı karşıya. İngiliz Ulusal İstatistik Ofisi 2011 – 2017 yılları arasında varolan işlerin %25,3’ünün kaybolduğunu söylerken, bu meslek grupları arasında kasiyerliğin başı çektiğini belirtiyor.

Halihazırda bazı teknoloji firmaları insan tarafından işletilen kasa ve kasiyer gerektirmeyen perakende satış mağazalarını denemeye aldı. Gıda ürünleri satış ağını genişleten Amazon, merkez üssü Seattle’da kasiyerlere gerek duymayan, kasa kuyruklarının olmadığı super marketini hizmete aldı. Müşterilerin satın aldıkları ürünleri sensörlerle takip eden ve ödemeyi otomatik olarak mobil uygulama ile sağlayan kasiyersiz ve kasasız super marketlerde tüketiciler ihtiyaç duydukları ürünleri sepetlerine doldurduktan sonra başka hiç bir işlem yapmadan marketi terk edebiliyor. Bir başka örnekte ise fastfood zinciri McDonalds’s restoranlarına yerleştirdiği ve müşterilerin siparişlerini otomatik olarak verebildiği kiosklar sayesinde müşterilerin çalışanlarla konuşma ihtiyacını ortadan kaldırıyor.

Otomasyonun öne çıktığı diğer iş alanları arasında temizlik ve tarım endüstrisi de yer alıyor. Araştırmalara göre işlerini kaybetme riski olan çalışanların %70,2’si kadınlardan oluşuyor.