Bilim insanları günümüzde artan enerji ihtiyacına karşılık Wi-Fi sinyallerinin kullanılarak ihtiyaçlara cevap verebileceğine inanıyor.
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü araştırmacıları kablosuz olarak şarj etme teknoloji alanında yeni bir yöntem keşfetti. Cihazın şarj yuvasına takılmasını gerektiren mevcut kablosuz şarj teknolojilerinin aksine keşfedilen yeni teknoloji, cihaz kullanıcıların elindeyken dahi havada yüzen radyasyonu kullanarak şarj olabilecek.
Araştırmacıların yaptığı açıklamaya göre teknoloji havaya yayılmış olan Terahertz radyasyon emisyonunu manipüle edebilecek. Elektromanyetik spektrumda bir sinyal olan Terahertz radyasyon, kızılötesi ve mikrodalga sinyalleri arasında konumlandırılan ve pek çok cihaz tarafından yayılan bir sinyal. Çoğu Wi-Fi modemi ve Hotspot noktası Wi-Fi sinyalini bağlantı sağlayan cihazlara göndermek için bu sinyalden faydalanıyor.
Bilim insanlarının yaptığı çalışmalar sonunda yönlendirilebilir hale getirdiği Terahertz sinyali, Teraheltz Doğrultucu adı verilen teknolojinin prototipini oluşturmakta fayda sağlamış. Prototip, altında bir bor nitrür tabakası ile kaplanmış küçük bir grafen parçasına sahip. Ayrıca Terahertz radyasyonunu havadan yakalayarak sinyali iyileştirmenin yanı sıra bağlı grafene geçirmekten sorumlu olacak iki Ariel antene sahip. Grafene ulaşan bu sinyal mevcut elektronları tek bir yönde DC (Doğru Akım) elektrik sinyali üretmeye zorluyor.
Riskli tıbbi süreçlerde Wi-Fi şarj etme
Araştırmacılar, cihazda kullanılacak grafenin teknolojiyi etkin biçimde kullanabilmek için yeterince saf olması gerektiğini açıkladılar. Mevcut bor nitrür sinyali aynı yönde akmaya zorlasa da, saf olmayan grafen elektronların etrafa dağılmasına neden olabilir.
Henüz ilk aşamalarında olan Terahertz Doğrultucu yeterli güçte enerji üretemiyor. Yine de birkaç cihazda pilleri şarj etmek için yeterli enerji yönlendirmesini sağlayabiliyor. Bununla beraber, araştırmacılar teknolojiyi ilk olarak değiştirilmesi güç ve riskli olan kalp pillerinin şarjında test etmeyi planlıyor. Teknolojinin gelecek dönemlerde ise akıllı telefonlar ve dizüstü bilgisayar pillerini şarj edebileceği umuluyor.
Terahertz Doğrultucu cihazının gerçek potansiyelini göstermesi için zamana ihtiyacı var. Araştırmacıların yaptığı açıklamalara göre gerekli geliştirilmelerin sağlanmasıyla cihaz gelecekte pazara sürülebilir hale gelecek. Kim bilir gelecekte bir AVM’de gezerken, Hotspot noktalarından gelen Wi-Fi sinyalleri siz alışverişinizi sürdürürken akıllı telefonunuzu şarj edebilir.