Teknoloji ve dijital dönüşüm süratle işlerin yapılışını, günlük rutinleri ve endüstrilerin geleneklerini sil baştan tanımlıyor. Her şirketin bir teknoloji şirketine dönüşeceği gelecekte kimi endüstrilerde kritik değişimler yaşanılacağı öngörülüyor.
Teknoloji hem yazılım hem de donanım alanlarında durmaksızın gelişedursun, güç ve hız kazanarak erişim alanını genişleten bağlantı ile beraber başlayan teknolojik dönüşüm kurum ve şirketler için yeni, süratli ve etkin çözüm yolları üretti.
Uluslararası Bilgi Şirketi (IDC) verilerine göre 2022 yılına gelindiğinde küresel gayri safi yurt içi hasılanın %60’ı dijital şirketlerden sağlanacak. Investopedia tarafından geçtiğimiz yıl yapılan bir araştırma ise bugünün küresel anlamda en güçlü ilk 5 şirketi arasında teknoloji odaklı firmaları görüyoruz. Bu, gelişmeyi hedefleyen her iş kolunun teknolojiyi benimsemesi ve adapte olması gerekliliğini kanıtlıyor. Üstelik bugüne kadar geleneksel yöntemlerle idare edilen endüstriler de teknolojinin kaçınılmaz etkisiyle yeniden şekil alacak. İşte geleneksel yöntemlerin ciddi biçimde etkileneceği 4 sektör:
Sağlık Endüstrisi
Teknoloji, sağlık sektörünü uzun bir süredir etkisi altına almış olsa da sağlık sisteminin karmaşık yapısı radikal adımların atılmasını geciktiriyor. Bir tarafta Apple, Google ve Amazon gibi teknoloji devleri biyolojik ölçümlere odaklanan teknolojileriyle sağlık sisteminde kuralları değiştirirken, öte yandan sağlık taraması için doğru zamanda randevu alabilmek adına bugün halen bilgisayar veya telefon başında dakikalar hatta günler harcamak gerekebiliyor.
Gelecekte ise sağlık kayıtlarının blockchain teknolojisi ile güvence altına alındığı, mobil uygulama üzerinden gerçekleşecek taleple sağlık taramasının kapınıza kadar geldiği ve yapay zeka tarafından geliştirilen ilaçların tedavilerde kullanıldığı bir dönem bizi bekliyor olacak.
İnşaat Endüstrisi
Değeri trilyon dolarlar ile ölçülen inşaat sektörü, teknolojik dönüşüm sürecinin güçlü biçimde etkisi altına aldığı bir endüstri değil. Bugün halen geleneksel yöntemlerle çözüm yolu üreten inşaat sektörü son yıllarda teknoloji ile yakınlaşmış durumda. Girişimcilerin şirketlerin ihtiyaçlarına özel yazılım çözümleri ve 3D yazıcı teknolojisinin gelişmesiyle beraber inşaat sektörü de teknolojik bir değişim sürecine girdi. TechCrunch teknoloji haber portalına göre yatırımcıların sadece 2017 – 2018 yılları arasında inşaat teknolojileri alanında gerçekleştirdikleri yatırım oranı % 324 olarak artmış durumda.
Alternatif enerji kullanımında güneş enerjisi panellerindeki kullanım artışı, sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik ile inşaat alanında çalışma planlarının dijital olarak uygulanması, yapay zeka ile inşaat sürecine katkı sağlayacak kararların alınması gibi gelişmeler inşaat sektöründe de değişim rüzgarı estirecek.
Gayrimenkul Endüstrisi
Küresel anlamda oldukça önem arz eden bir endüstri olan gayrimenkul sadece Amerika’da GSYİH’e 3,5 trilyon dolar katkıda bulunuyor. Ancak endüstri işleyiş olarak teknolojik çözümleri tam anlamıyla özümseyebilmiş değil. Her işlem kağıda dayalı olarak gerçekleşiyor ve hem emlakçılar hem de tapu dairelerine sıklıkla ihtiyaç duyuluyor.
Ancak her sektörde olduğu gibi gayrimenkul alanında da teknolojinin etkileri hissedilmeye başladı. Bir örnekte, Amerikalı çevrimiçi emlak şirketi Zillow ev sahipleri ve alıcılar için zengin bir veri tabanı oluşturmanın yanı sıra, müşterilerin satın almak istedikleri evi 3B olarak gezebilmelerini sağlayan sanal bir ziyaret sistemi dahi oluşturdu.
Benzeri teknolojik araçlar yardımıyla ev sahipleri sadece emlakçıları aradan çıkararak doğrudan alıcı ya da kiracılarla irtibat halinde olmakla kalmayacak, ev hakkında merak edilen en küçük ayrıntı her an her yerden görülebilir hale gelecek.
Finans ve Sigorta Endüstrisi
Finans sektörü, teknolojinin etkisi altına giren ilk endüstrilerden birisiydi. Yaşanan değişimle FinTech alanının doğuşunu tetikleyen teknoloji, finans ve sigorta sektöründe çok daha köklü değişimleri tetikleyecek.
Nakit bir dönemin yegane ödeme yöntemiyken kredi ve banka kartlarının yükselişi alışkanlıkları değiştirdi. Şimdi ise mobil ve biyometrik ölçüme dayalı ödeme yöntemleri yeni alışkanlıklara öncülük etmeye hazırlanıyor. İsveç ve Çin gibi ülkeler nakit kullanımının olmadığı bir toplum yapısı üzerinde çalışmalarını sürdüredursun, sigorta sektörü de yeni uygulama konseptleriyle müşterilerinin dikkatini çekmeyi amaçlıyor. Bir örnekte; Amerikalı sigorta ve finansal hizmet şirketi, Drive Safe and Save uygulamasıyla müşterilerinin nasıl araç kullandığını ölçüyor ve sigorta hizmetlerinde %30’a kadar indirim imkanı sağlıyor. Bu uygulama, gelecekte sigorta şirketlerinin sağlık hizmetleri uygulamalarıyla entegre çalışmalara da imza atacağını gösterir nitelikte.
Teknoloji uzun süredir şirketlerin değer oluşturma yöntemine önemli bir ilham kaynağı oluşturuyor. Uber ve Airbnb gibi uygulamaların küresel pazardaki başarısı gözetildiğimde inşaat, sağlık hizmetleri, gayrimenkul ve finans alanında teknolojinin gelişimine paralel olarak radikal değişikliklerin gerçekleşeceğini söylemek mümkün.