Otomasyon her geçen gün ev ve iş yerlerinde önemli görevler üstlenmeye devam ediyor. Birbiriyle konuşan akıllı cihazlar sayesinde rutin ev işlerinden kritik işlerin yapılışına kadar hem zaman hem de ekonomiden tasarruf sağlanabiliyor. Örneğin hane sahipleri evlerinin sıcaklığını günün diledikleri saatine özel olarak ayarlayabiliyor. Böylece evden ayrılırken düşük sıcaklık ile tasarruf sağlarken, eve dönme saatine yakın otomatik olarak artan sıcaklık ile sıcak bir eve dönüş yapmış oluyorlar.
Gelecekte daha fazla yenilikçi cihazın hayatımıza girmesi ve nesnelerin interneti (IoT) teknolojisinin yükselişine devam etmesiyle rutinlerimiz ve alışkanlıklarımız bugünün dünyasından çok daha farklı olacak.
Karmaşık yapıdaki görevler, iletişimi ara yüzle sağlanan ya da katmanlı ilerleyiş gerektiren işlerin 2030 yılına kadar otomasyon sürecine girmesi şu an için mümkün gözükmese de önümüzdeki 10 yıl içinde yapay zeka tarafından kontrol edilecek işlerin bazılarını sizler için derledik
Sensörler her yerde!
Önümüzdeki 10 yıllık dönemde evlerimiz sensörlerin istilasına uğrayacak. Hareketlerimiz, alışkanlıklarımızı ve çevredeki değişiklikleri algılayan ve bunlara ilişkin bir algoritma hazırlayabilen sensörler, sağladığı veri ile karmaşık yapıdaki otomasyon süreçlerinin çözümüne fayda sağlayacak. Ev ve iş yerlerindeki hareketler anlamlı verilere dönüşerek yeni çözümler üretilmesine katkıda bulunacak.
Işıklandırmada yeni bir dönem
Evlerin en önemli özelliklerinden birisi olan ışıklandırma sistemi çoğunlukla ya açık ya da kapalı olma seçeneğine sahip oluyor. Yakın dönemde ışığın yoğunluğunu, verilen zamana göre kapanması veya açılmasını sağlayan teknolojilerle tanışsak da evdeki davranışlarımıza ve işe bağlı olarak otonom olarak ayarlanan ışıklar önümüzdeki birkaç yıl içinde devrimsel bir yenilik oluşturabilir.
Mutfakta yeni kurallar
Pişirme, gıda alışverişi ve temizlik gibi mutfak ile ilişkili pek çok aktivite önümüzdeki yıllarda otonom ya da yarı otonom olarak sağlanacak. Pek çok cihaz ve uygulama ile etkileşim gerektirecek işlerden sağlanan veri, gelecekte yapılacak tercihlerin otonom ayarlanmasına katkı sağlayacak.
Sağlığa ilişkin uyarılar
Son yıllarda IoT teknolojisiyle pek çok işleyişi yeniden tanımlanan sağlık sektörü, hane halkına ait kritik sağlık verilerinin takibini doktora gitmeye ihtiyaç duymadan sağlayabilir hale geldi. Almamız gereken ilaçlar konusunda uyarıda bulunan uygulamalar benzer şekilde hayati önem taşıyan biyometrik ölçümlerimize dair değişiklikler konusunda aile hekimine bilgi vererek sağlıklı bir yaşam sürmemize yardımcı olacak.
Otonom sistemden günlük rutinlere dair tavsiyeler
Evin kontrolünü tamamen otonom sisteme bırakmaktansa alışkanlık ve davranışlarımızdan oluşan ve yapay zekayla anlam kazanan veri sayesinde tavsiyelere göre hareket edebileceğiz. Örneğin zamana veya film izleme anına bağlı olarak yapay zeka bize en uygun ışıklandırma seçeneği konusunda yardımcı olacak ve son kararı bize bırakacak.
Otomasyon ve yapay zekanın gelişmesi için önümüzde uzun bir yol var ancak ev ve iş yerlerinde değişimin başladığını söyleyebiliriz. 2030 yılına gelindiğinde evinizde radikal değişiklikler olmayabilir, ancak pratik ve ekonomik seçimler gerçekleştirebildiğimiz yeni bir döneme girdiğimiz şu günlerde çok daha yenilikçi fonksiyonlarla karşılaşacağımız da bir gerçek.