İnternet kullanımının yaygınlaşması ve sürekli gelişen teknolojiye paralel olarak siber saldırı yöntemleri değişiyor ve sayıları güç geçtikçe artıyor. Güvence, vergi ve finansal danışmanlık hizmetleri sunan BDO isimli şirket tarafından yapılan araştırma, 2018 yılında siber saldırıların sayısında ani bir yükseliş yaşandığını gösteriyor. Örneğin fidye yazılım saldırıları %350 artış gösterirken, oltalama yönteminin kullanımı %70 oranında yükseldi.
Şirketlerin siber güvenlik standartlarını yüksek tutması oldukça zorlu bir süreç. Siber güvenlik konusunda uzman olmayan pek çok insan, teknolojiden faydalanarak kendine yeni yöntemler edinen siber saldırılar karşısında ataklardan nasıl korunacaklarını bilmiyor. Ancak refleks haline getirilecek alışkanlıklarla şirketler için hayati önem taşıyan siber saldırılara karşı güçlü bir savunma hattı oluşturulabiliyor.
Çalışanlarınızı En İyi Şekilde Eğitin
Siber güvenlik önlemleriniz ne kadar modern olursa olsun, çalışanların sebep olabilecekleri hatalar bu güvenlik önlemlerinde bir gedik açılmasına sebep olabilir. Bu sebeple çalışanlarınızı siber tehditler karşısında en iyi şekilde eğitmeli ve insan hatasını asgariye indirmelisiniz. Basit görünen uyarılar siber tehditler sonucu oluşacak para ve zaman kaybına karşı farkındalık oluşmasını sağlayacaktır. Örneğin; e-posta hesaplarına düşen mesajları dikkatli kontrol etmeleri ve gelen yönlendirme linklerini ihtiyatsızca tıklamamaları gerektiği konusunda bilinçlenen çalışanlar oltalama saldırılarına karşı daha dikkatli olacaktır.
Yazılım Güncellemeleri için Takvim Oluşturun
Çalışma esnasında karşılaşılan yazılım güncellemeleri, zaman kaybı yaşanmaması ve üretkenliğin sekteye uğramaması adına bir sonraki tarihe erteleniyor. Güncellemelerin zamanında yüklenmemesi sebebiyle yazılımlarda tehlike arz eden güvenlik açıkları oluşabiliyor.
Kullandığınız yazılım için yayınlanan güncelleme sistemdeki açığı kapatmak ve sizi güvene almak için yapılmış bir yama. Siber tehditlerin durmaksızın değişen ve gelişen saldırı yöntemlerine karşı oluşturulan güncellemelere ek olarak, yazılım firmalarının kullanıcılarını güncellemeye ikna etmesi de gerekiyor. Şirketinizin iş akışını bu güncellemelerin zamanında gerçekleşmesini sağlayacak şekilde düzenleyerek, tehditlere karşı en güncel yazılımlara sahip olabilirsiniz.
Yerel ve Bulut Yedekler Oluşturmayı Geciktirmeyin
Yedekleme, siber güvenlik önlemlerinde başı çeken rutinlerden biri olmalı. İş yerinizdeki depolama birimlerini bölümlere ayırarak, şirketiniz için hayati önem taşıyan verileri düzenli bir şekilde muhafaza edebilirsiniz. Böylece ani saldırılar karşısında ağdan kopsanız dahi işiniz güvende olacaktır. Hard disklerinizin de fiziksel hasara uğrayabileceğini unutmayın ve verilerin korunmasında bulut bilişim çözümlerinden faydalanın.
Kötü Amaçlı Yazılımları Araştırma Konusunda Periyodik Olarak Uzmanlara Danışın
Deneyimli şirketler dahi devasa veri hırsızlıklarının gerçekleştiği siber saldırı olaylarıyla gündeme gelebiliyor. Siber saldırıların kaynağını fark edememiş olmak veya çok geç fark etmek oluşan veri hırsızlığının boyutu konusunda belirleyici oluyor. Kötü amaçlı yazılımlar dijital ortamda her şeyin içine saklanabilir ve zararsız olduğu düşünülen bir uygulama saldırıların kaynağı haline dönüşebilir.
Siber güvenlik konusunda proaktif bir tavır sergilemek, firmalar için kritik öneme sahip veriyi güvende tutmakta en etkin yöntem olarak kabul ediliyor. Tüm sistemleri günlük olarak tarayacak ve güvenliğinden emin olacak bir uzman yardımıyla, kötü amaçlı yazılımların beklenmedik saldırılar ihtimali minimuma çekecektir.
Reklam ve Açılır Pencereleri Engelleyin
Reklamlar ve açılır pencereler şirketler için çevrimiçi ortamda tehdit oluşturabilecek kötü amaçlı yazılımlar barındırabilir. Çalışanların ilgi çekici reklam veya açılır pencerelere tıklama ihtimalini ortadan kaldırmak için yardımcı yazılımlardan faydalanmak önemlidir. Reklam engelleme uygulamaları ile aldatıcı reklam, açılır pencere ve uzantılara karşı etkin bir çözüm yöntemi sağlanmış olur.
Parolaları Sıklıkla Değiştirin
Siber saldırıların türleri göz önünde bulundurularak yapılan düzenli şifre güncellemeleri, şirketleri bilgisayar korsanları karşısında birkaç adım öne geçirecektir. Söz konusu siber güvenlik olduğu zaman düzenli şifre güncellemeleri tek başına yeterli olamıyor ama çevrim dışı saldırıların neredeyse tamamından kaçınmanıza büyük katkı sağlıyor.