Securitas Technology Blog
Ana Sayfa » Makale » Giyilebilir Teknolojiler Artık Hayatımızda!

Giyilebilir Teknolojiler Artık Hayatımızda!

Teknolojinin gelişmesiyle beraber, günümüzde birçok ürünün “akıllı” sıfatına eriştiğine şahit oluyoruz. Şüphesiz bu ürünlerin başında da giyilebilir teknolojiler geliyor. Bir dönem ancak bilim-kurgu filmlerinde gördüğümüz bu cihazlar, bugün hayatımızın bir parçası olma yolunda ilerliyor.

Giyilebilir teknolojilerin geçmişine baktığımızda bu ürünlerin aslında 1970’lere uzanan bir geçmişi olduğunu görüyoruz. Örneğin 1975 yılında satışa çıkan Pulsar Calculator Watch, dijital ekranı ve hesap makinesi işleviyle günümüz akıllı saatlerinin ilk örneklerinden biriydi. 1989 yılında üretilen The Private Eye ise, kafanıza yerleştirdiğiniz bir ekran ve 86 MB’lık dahili depolama alanıyla adeta günümüzde kullanılan sanal gerçeklik gözlüklerinin habercisi niteliğindeydi.

Geçmişi bir kenara bırakıp bugüne bakacak olursak giyilebilir teknolojiler birçok farklı formda karşımıza çıkıyor. Dilerseniz gelin hep beraber bu teknolojilere biraz daha yakından bakalım.

Apple Watch, Gear S3 ve diğerleri – Akıllı saatler

Giyilebilir teknolojiler dediğimiz zaman bugün en yaygın şekilde kullanılan ürünlerin başında akıllı saatler geliyor. Uzun yıllardır akıllı telefonlarıyla birbirleri arasında rekabet içinde olan Apple ve Samsung, bu alanda da kıyasıya bir mücadele içerisindeler.

Geçtiğimiz aylarda tanıtılan ve satışa çıkan Apple’ın en yeni akıllı saati Apple Watch Series 3, seleflerinden farklı olarak LTE desteği sunuyor olması açısından kendini sıyırıyor. Çünkü uzun zamandır bir akıllı telefon uzantısı olarak görev alan akıllı saatler, bu destekle beraber akıllı telefona ihtiyaç duymadan arama yapabilen, e-mail ve mesaj atabilen bir teknolojiye dönüşmüş durumda.

Öte yandan Gear S3 modeliyle birlikte çok daha maskülen bir tasarım sunan Samsung, geçtiğimiz IFA 2017 fuarında direkt olarak sporculara yönelik akıllı saat modeli Gear Sport’u da piyasaya sundu. Başta 50 metre suya dayanıklılığı sayesinde yüzücülerin dikkatini çeken bu model, aslında içerisinde barındırdığı sensörler ve yazılım desteğiyle hemen hemen spor yapan her insan için hayat kolaylaştıran özellikler sunuyor.

Bir saati “akıllı” yapan şey ne?

Akıllı saatleri klasik saatlerden ayıran iki şey var: donanım ve yazılım. Donanım tarafına baktığımızda verileri kaydeden sensörler en önemli bileşenler. Bu bileşenlerin başında adımsayar, GPS, kalp atış sensörü ve cayroskop geliyor. Tabii ki bu sensörlerin yanı sıra aslında kolumuzda birer küçük bilgisayar taşıdığımız için tüm sistemi yöneten işlemci, bellek ve uygulamaları depolamak için depolama birimi gibi bileşenler de var.

Sensörleri ve diğer donanım bileşenlerini kontrol ettiğimiz yazılım da oldukça önemli. Örneğin şu anda Gear S3 modellerinde Tizen işletim sisteminin 3.0 sürümü kullanılıyor. Apple Watch tarafında ise WatchOS işletim sistemi bulunuyor.

Gerçekten “giyilen” teknolojiler

Bir saati “akıllı” yapan teknolojiler, günümüzde farklı kıyafet formlarına konularak özellikle sporcular için çok faydalı ürünlere dönüştü.

Örneğin spor yapan kadınların sıklıkla tercih ettiği spor sütyenleri bile akıllandı. Bu ürünlerden biri olan MyZone spor sütyeni, içerisinde kalp atış sensörüyle birlikte geliyor ve mobil uygulama ile Bluetooth üzerinden eşleşerek sporcuların ihtiyaç duyabileceği bazı istatistikleri tutuyor.

Tutulan istatistikler sadece akıllı telefon aracılığı ile değil, istenirse akıllı saat veya spor salonlarında bulunan uyumlu ekranlarda dahi görüntülenebiliyor. Birçok renk seçeneği ve üç farklı beden seçeneğiyle sunulan ‘MyZone Sports Bra’, ilk satın alındığında 7 ay boyunca şarj edilmeye ihtiyaç duymuyor. Sonrasında ise içerisindeki pili söküp, şarj edebiliyorsunuz.

MyZone Sports Bra, bahsettiğimiz “giyilen teknoloji”lerden sadece biri. Bunun dışında hem kadın hem de erkekler için tayt benzeri bir akıllı tayt olan Athos, içerisindeki 6 eksenli ivme ölçer yaptığınız her hareketi kaydediyor. Bu da, sadece kalp atış hızı istatistiklerinden ziyade yaptığı hareketleri ölçümlemek isteyenler için birebir.

Giyilebilir teknolojilerin geleceği

Giyilebilir teknolojiler günümüzde birçok farklı formda karşımıza çıkıyor. Akıllı saat, bileklik, ayakkabı, sütyen ve diğerleri…  Bu teknolojilerin geleceği ise bugünden çok daha parlak olacak. Nesnelerin İnterneti, 5G ve diğer teknolojik atılımlarla birlikte önümüzdeki yıllarda giyilebilir teknolojilerin çok büyük bir pazar hâline gelmesi bekleniyor.

CCS Insight verilerine göre 2020 yılında 34 milyar dolarlık bir sektör oluştaracak giyilebilir teknolojiler, 411 milyon akıllı ürünle hayatımızda olacak. Yani nasıl akıllı telefonlar hayatımıza girdiğinde hayatımızı yaşayış biçimimiz değiştiyse, 2020 yılına geldiğimizde de giyilebilir teknolojiler benzer bir değişime ön ayak olacak.