Gelişen teknoloji ile birlikte telefonların depolama alanlarında saklanan verilerin de çeşidi arttı. Bundan yıllar önce sadece SMS ve rehber gibi veriler saklanırken, geçen zaman içinde ses kayıtları, videolar, fotoğraflar saklanmaya başlandı. Son yıllarda ise banka hesap bilgileri, e-posta hesapları ve çok daha kritik düzeyde veriler saklamaya başladık. Peki bu noktada bu verilerin güvenliği nasıl sağlanacak? Şimdi dilerseniz telefonlarda güvenlik seçenekleri ne durumda buna bakalım.
Akıllı telefonlarda güvenlik seçenekleri
Akıllı telefonlarda yıllarca kullanılan SIM kart PIN numaraları artık yeteri kadar güvenli değil. Gelişen teknoloji ile çok daha kritik öneme sahip içerikleri telefonlarımızda saklarken, güvenlik düzeyini de arttırmak kaçınılmazdı. Bu konuda yapılan ilk ciddi atılımların başında parmak izi tarayıcısı geliyor. Biyometrik parmak izi okuyucular, akıllı telefonlarda en yaygın şekilde kullanılan güvenlik önlemlerinden biri oldu. Kişisel olarak tanımlayabileceğiniz parmak iziniz ile verilerinizi güvenlik altına alabilirsiniz.
Parmak izi sayesinde mobil ödeme, hesap şifrelerini elle yazılı olarak girme gibi seçenekler de çok daha pratik hale gelebiliyor. Apple Pay yöntemini kullanırken TouchID teknolojisinden faydalanmak verilebilecek örneklerin başında geliyor.
Parmak izi tarayıcılarının yanına bir güvenlik desteğinin gelmesi ise pek de uzun sürmedi. Bu teknoloji ise yüz tanıma sistemi oldu. Genel olarak yüzümüzü ön kameraya tanımlatarak yaptığımız bu güvenlik aşaması, parmak izi kadar güvenli olma konusunda soru işaretleri oluşturdu. Yüksek DPI ile basılmış fotoğrafların yüz tanıma sistemlerini aşabildiği ortaya çıkınca, daha ciddi çözümler hayatımıza dahil olmaya başladı. Bu teknolojinin adı ise İris tarama özelliği oldu. Bilim-Kurgu filmleri gerçek olmaya başladı da diyebiliriz!
İris, gözün içindeki ince, dairesel yapıdır ve retinaya ulaşan ışık miktarını kontrol etmektedir. İris içerisinde yer alan rasgele desenler ise eşsizdir yani bir benzeri bulunamaz. İris tanıma, irisin zengin, karışık yapılarının görüntülerini elde etmek için ince infrared (kızıl ötesi) aydınlatma ile kamera teknolojisini kullanır.
Retina ise gözün arka tarafında bulunan sinirsel hücrelerden oluşan ince bir dokudur. Retinaya kan akışını sağlayan kılcal damarların karmaşık yapısı nedeniyle her insanın retinası tıpkı iris gibi benzersiz ve kişiye özeldir. İkiz kardeşlerin retinası bile birbirinden farklıdır.
Retina taraması olarak bilinen bir biyometrik tanımlama sistemi, kişinin retinasının benzersiz modellerini tanımlamak için kullanılır. Retinanın görüntüsünün yakalanması için gözün derinlerine bir ışık demeti gönderen bir tarama cihazıyla çok yakın bir karşılaşma gerekmektedir.
Bu iki tarama sistemi teorik olarak benziyor olsa da, pratikte farklı bu şekilde açıklanabilir. Her iki tarama sisteminin en büyük avantajı ise, hızlı taranmaları ve güvenlik konusunda ileri düzeyde olmalarıdır.
İris tarayıcılar, filmlerde gördüğümüz sistemlere benzer şekilde kullanılıyor. İlk olarak telefonun ön yüzünde yer alan kamera ve sensörlere gözlerinizi tanıtmanız gerekiyor. Kullanıcının gözündeki tüm gerekli detaylar, parola olarak sisteme kaydedilirken, telefonunuz çok daha güvenli bir hale geliyor. Telefonların karanlık veya az ışıklı alanlarda da bu desteği sunabilmesi için ise kızılötesi sensörler destekleyici olarak kullanılabiliyor. Bu sayede her ortamda İris tarayıcı faal olarak kullanılabiliyor
Apple’ın 10. yıla özel ürettiği telefonu iPhone X, parmak izi okuyucunun kaldırıldığı ve bunun yerine gelişmiş yüz tanıma teknolojisi olan Face ID teknolojisine yer verilen bir model oldu. iPhone X modelinde yer alan sensörler ve ön kamera, kullanıcının yüzünün 3 boyutlu taramasını yapıyor. Bu tarama sonrasında hazırlanan parametreler ile güvenlik en üst düzeye çıkabiliyor. Derinlik hesaplaması da yapabilen ön kamera, fotoğraf ile kilit açma ihtimalinin de önüne geçecek.
Akıllı telefonlarda güvenlik aşamaları, içerik önemi, hassasiyeti ve değeri ile doğru orantılı olarak gelişiyor. Bakalım ilerleyen dönemlerde ne gibi güvenlik teknolojileri göreceğiz.