İş dünyasının değişen ihtiyaçları; saklama ve kilitleme ilişkisini, bir başka deyişle anahtar kilit ikilisini farklı bir düzleme taşıdı. Kilit mekanizmasından, her kapıya uyma, istenmeyen kişiler tarafından açılmama, kaybolan anahtar olması durumunda değiştirme ihtiyacının olmaması gibi özellikler talep ediyor.
1900’lerin başında, Finlandiyalı mekanikçi Emil Vilhelm, zamanının otomatik yazar kasalarını tamir ederken silindirlerin birbiri üstüne binme prensiplerini kilitlere uygulayabileceğini düşündü ve kilit dünyasında yepyeni bir dönem açıldı.
Bu kilit mekanizması öylesine yıldızlaştı ki, bu prensibi uygulayan Abloy markası, dünyanın en büyük kilit ve güvenlik markalarından biri haline geldi. Bugün sadece mekanik değil elektronik alanda da çalışmalar yaparak farklı ihtiyaçlara yeni ve yaratıcı çözümler getiriyor.
Elektronik emir komuta zinciri
Modern iş dünyasının yoğun ihtiyaçlarını işte böyle bir tarih, yepyeni teknolojilerle karşılıyor. Abloy Cliq Protect2; mekanikte yakalanmış 100 yıllık gelişmenin günümüz teknolojisiyle harmanlanmış hali olarak karşımıza çıkıyor. Bunu bir anahtar kilit ikilisi olarak tanımlamaktan çok, kapı kontrol sistemi olarak nitelemek daha doğru olacaktır.
Teknolojinin sihri, her kapıya uyabilecek kilitlerde başlıyor: Bu kilit elektronik dilini iyi bilen, açılıp kapanmak için, içine giren anahtardan çok elektronik emirlere riayet eden bir mekanizmaya sahip. Ama benzeri diğer elektronik kilitler gibi sürekli elektrikle beslenmek, içine bir yerlere ne zaman biteceği belli olmayan piller takılmasına gerek duymuyor.
Sihrin ikinci ayağında ise elbette akıllı anahtar var. Bu anahtar kendine söylenenleri ve yetkilendirmeleri mükemmel bir şekilde uyguluyor. Kullanıldığı kilidin tetiklenmesi için gerekli enerjiyi sağlıyor. Emir değişikliklerini hiç nazlanmadan anında öğreniyor. Kaybolsa bile yerine yenisi hızlı biçimde konabiliyor.
Güvenliğin sihirbazları
Sihir şöyle gerçekleşiyor: Diyelim ki bir kilidiniz var. Bu kilidi kimlerin açmasını istiyorsanız ve ne zaman açılmasını istiyorsanız bunun bir listesini yapıyorsunuz. Bunu anahtara “esas anahtar” vasıtasıyla söylüyorsunuz. Yetkilendirme için gerekli internet bağlantısını özel cihazlar üstünden yapabildiğiniz gibi, cep telefonu gibi her zaman herkeste bulunan sistemler üstünden dahi gerçekleştirebiliyorsunuz. Anahtar sahibiyle birlikte kilide gittiğinde bu iki kontrolü gerçekleştiriyor: Ben bu kilidi açmak için doğru kişi miyim? Şu anda bu kapıyı açmak için doğru zaman mı? Eğer her iki sorunun cevabı da evetse anahtar ürettiği çok özel şifreyi sadece o kilidin anlayabileceği bir dilde söylüyor. Kilit açılıyor ama kimin ne zaman açtığını da bir kenara not etmeyi unutmuyor.
Eğer doğru kişi ya da zaman değilse kilit açılmıyor ve bunu uygun ışık ve ses kombinasyonuyla anahtar sahibine iletiyor.
Eğer kapı açılmak istemezse bunu filmlerde gördüğümüz bilgisayar korsanları gibi insanların saldırılarıyla açmak mümkün değil çünkü kilit internete bağlı değil. Bu tür şeyler ancak filmlerde olabiliyor. Bunun yanında asma kilit ya da türevlerini kesmek isteyenler için kötü bir haberimiz var: Bu cihazın alaşımı öyle kuvvetine ve demir testeresine güvenenleri çok üzecek kadar sert.
Maliyet avantajları
Peki bu ürün kime ne fayda getirebilir? Kimler bunu niye kullanmalı? Bu sorunun cevabı aslında çok basit: Toplam sahip olma maliyetine önem veren firmalar Abloy Cliq Protect2 kullanmalı. Çünkü anahtar kaybettiğinizde kapının göbeğini ve tüm anahtarları değiştirmeniz gerekmiyor. Personel sayısını mümkün olduğu kadar azaltıp, bunların takibini yapma işini bilgisayarlara bıraktığı için insan kaynağı olarak maliyet avantajı doğuyor.
Bu kilit anahtar ikilisinin sağladığı en önemli avantaj ise başka bir teknolojik çözümle sağlayamadığınız imkanlar. Örneğin, bir kamyona yüklediğiniz kritik içeriğe sahip bir ürün ya da hizmetiniz var. Bunun yol boyunca açılmasını engellemek için birbirini kontrol etmesi gereken birden fazla çalışan istihdam etmeniz gerekiyor. Oysa Abloy Cliq Protect2 ile bunu zamanlayarak güvence altına aldığınızda, tek kişilik eleman atamasıyla işi halletmek mümkün.