RFID projelerinin nasıl çalıştığını ve hangi bileşenlerden oluştuğunu anlatacağım yeni bir yazıyla tekrar birlikteyiz.
Eşsiz bir koda sahip RFID, etiket üzerindeki chip’in, antenler vasıtasıyla okuyucular tarafından gönderilen RF sinyaller ile okunması ve doğrulanmasıdır. Doğrulama aşaması, eşsiz kodun karşılığının mevcut veri tabanında olup olmadığının sorgulanması ile yapılır ve RFID etiket tanımlanır. RFID etiketin kontrolü ve mevcut veri tabanı ile iletişimi Middleware olarak adlandırılan yazılım tarafından yapılır. Middleware ayrıca Enterprise Veritabanı ile RFID sistem arasındaki entegrasyonu sağlar.
Bir RFID Sistemi için gerekli olan bileşenler:
RFID Etiketler
- RFID Okuyucular
- RFID Anten
- RFID Yazıcısı ve Kodlayıcısı
- Middleware – Yazılım Katmanı
- RFID Etiketler
RFID etiketler çalışma prensiplerine göre üçe ayrılır.
– Aktif RFID etiketler:
Üzerinde bir güç kaynağı bulundurur ve sürekli üzerindeki veriyi yayınlar. Okunma mesafeleri 10m’den 1km’ye kadar çıkabilmektedir.
– Yarı Aktif RFID Etiketler:
Aktif etiketler gibi üzerinde bir güç kaynağı bulundurur, ama bir okuyucu tarafından veri okuma isteği gelene kadar güç kaynağı devreye girmez. Bu yapı yarı aktif etiketleri, aktif etiketlere göre daha uzun ömürlü yapar. Tepki süreleri daha yavaştır.
Aktif ve yarı aktif etiketlerin ömürleri, Pasif RFID etiketlere göre çok daha kısa ve maliyetleri çok daha fazladır. Okunma mesafeleri 10m’yi bulabilir. Cevap verme hızı diğer etiketlere göre düşüktür. Okuyucudan anten vasıtası ile gelen sinyalin enerjisi chip’i harekete geçirir ve bu sinyalin enerjisi ile chip üzerindeki veri okunur. Teknolojik gelişmeler ve maliyetinin düşük olması Pasif RFID etiket teknolojisini popüler hale getirmiştir. Bunun yakın tarihteki örneği, Karayolu Geçiş Ödemelerinde kullanılan OGS teknolojisinin yerini HGS’ye bırakmasıdır. OGS Aktif RFID, HGS ise Pasif RFID etiketler kullanır.
Etiketler çalışma frekanslarına göre de sınıflandırılırlar. Bunlar, Radyo Frekanslı Sistemler oldukları için belirli frekanslarda çalışacak şekilde tasarlanmıştır. (Düşük frekans (LF) 125–134 kHz, yüksek frekans (HF) 13.56 MHz, ultra yüksek frekans (UHF) 860–960 MHz, 2.45 GHz ve süper yüksek frekans (SHF) 5.8 GHz )
- RFID Antenler
RFID Antenler, yayınladıkları radyo frekansı ile etiket üzerindeki mikroçipte bulunan bilgiyi alarak okuyucuya iletirler. RFID antenler, RFID etiketlerinin okunmalarının istendiği noktalara yerleştirilir ve okunması istenen frekans ve mesafeye göre farklı boyut ve modelleri kullanılabilir.
- RFID Okuyucular
Farklı çalışma prensiplerine sahip RFID okuyucu modelleri, etiket ile yazılım katmanı arasında iletişimi sağlar. RFID okuyucu, antenden gelen sinyalleri uygulama katmanına belirli protokollere uygun olarak aktarır. RFID okuyucu her zaman RFID anten ile birlikte düşünülmelidir. El terminallerinde RFID anten entegre olarak bulunmaktadır. RFID okuyucuları sabit olmakla beraber el terminali şeklinde okuyucularda mevcuttur.
- Middleware – Yazılım Katmanı
Ara Katman Yazılımı, RFID sistemi ile şirketlerin mevcut veri tabanlarını konuşturur. Yapılan RFID sistem entegrasyonu sayesinde, RFID sisteminin oluşturduğu veriler mevcut sisteme işlenebilir hale gelir. Ara Katman Yazılımının diğer görevi de RFID donanımları izlemek ve yönetmektir.
RFID teknolojisinin yaygın olmadığı düşünülse de, fark etmediğimiz pek çok noktada aktif olarak çalışmaktadır. Sistem izler ve detayların farkında olmamızı sağlar. Vakit kaybını azaltır. Doğruluğu %100’lere çok yakındır. Pasaportlarımız, OGS, KGS, HGS, Geçiş Kartları (İstanbul Ulaşım Kart) vb., RFID teknolojisinin kullanıldığı alanlardır. Bununla birlikte, araç, hasta, öğrenci, demirbaş ve lojistik takibi gibi konular da RFID’nin kullanıldığı alanlarla ilgili akla ilk gelenlerdendir. Birçok uluslararası havaalanında, valizler teslim edildiğinde RFID etiketler ile izlemeye alınır ve takibi sağlanır.
RFID teknolojisinin hızlı gelişmesi kullanım alanlarını daha da artırmıştır. Yaklaşık 10 yıldır RFID teknolojisi perakende sektöründe büyük markalar tarafından kullanılmaktadır. Avrupa’da Inditex Grup için yapılan 3 yıllık bir çalışma sonucunda grubun yüzlerce mağazasında RFID teknolojisi entegrasyonu yapılmıştır. Kullanılan sistem, RFID envanter ve satış yönetimi ile birlikte ürün takip sistemini ve kişi sayım sistemini de yönetmeyi sağlamaktadır. Aynı proje kapsamında, Inditex Grubu Türkiye Mağazaları’nın RFID dönüşümü Sensormatic Güvenlik Hizmetleri Tic. A.Ş. tarafından, 2015 yılı içinde yapılacaktır.
Gelecek yazımda RFID’nin faydaları hakkında daha detaylı bilgiler vereceğim.
Kaynak : www.rfidjournal.com